07.10.2011. / 16:06

Autor: Nacional.hr

Hotelijeri od Vlade RH traže snižavanje stope PDV-a na 8 posto

Promjene su nužne jer u usporedbi s mediteranskim zemljama Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a u turizmu

Kristian ŠustarKristian ŠustarHotelijeri od Vlade Republike Hrvatske zahtijevaju snižavanje stope PDV-a na 8 posto za sve usluge u turizmu, glavna je poruka XIV. Kongresa hotelijera, najvećeg godišnjeg strukovnog okupljanja hotelijera Hrvatske.

Snižavanje stope PDV-a nužno je kako bi se stvorili preduvjeti za daljnji rast hotelijerskog sektora i kako bi se što spremnije dočekao ulazak u Europsku uniju. Snižavanjem stope PDV-a direktno se stvaraju preduvjeti za nove investicije koje su nužne za daljnji razvoj hrvatskog turizma, poručuju hotelijeri.

„Promjene su nužne jer u usporedbi s mediteranskim zemljama Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a u turizmu. U turističkoj konkurentnosti, prema podatcima Svjetskog ekonomskog foruma Hrvatska se nalazi na 34. mjestu među 139 zemalja svijeta, međutim po poreznom teretu je na 134. mjestu. U kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju nužno je uspostaviti mehanizme koji će nas učiniti konkurentijima ", izjavio je predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Kristian Šustar.

XIV. Kongres hotelijera održao se u godini izuzetno uspješne turističke sezone i kvalitetnih rezultata koje hotelijeri očekuju. „Iako ove godine očekujemo znakoviti pomak, rezultate moramo promatrati isključivo kao prvi korak u stvaranju okruženja za daljnji rast i razvoj sektora. Jedna uspješna godina neće riješiti činjenicu da smo još uvijek nedovoljno konkurenti i da nam nedostaju investicije. Premda ima poboljšanja, još nismo postavili ukupnu infrastrukturu i značajnije produžili sezonu. Bez jasne strategije koja mora uključiti gospodarski, fiskalni i pravni okvir moguće su samo „kozmetičke" promjene. U takvom okruženju, hotelijerstvo u Hrvatskoj i danas ima suboptimalni stupanj uspješnosti poslovanja i usporen razvoj i svodi se uglavnom na obnovu postojećih objekata", ističe Šustar.

Uz zahtjev za snižavanjem stope PDV-a, u dva dana trajanja Kongresa hotelijeri su donijeli i niz konkretnih zaključaka o gorućim problemima s kojima se suočavaju: Zakonu o radu, ZAMP-u, kategorizaciji i inspekcijskim nadzorima, viznom režimu, privatizaciji, pomorskom dobru, HTZ-u i edukaciji. Svi će zaključci biti prezentirani na Danima hrvatskog turizma koji se održavaju u Šibeniku od 19. do 21. listopada.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika