17.08.2009. / 12:51

Autor: Hina

HUH: Unatoč minusima hotelijeri ove sezone odradili dobar posao

Srpanj i kolovoz donijeli su, kaže, otprilike slične rezultate kao i isti mjeseci prošle godine, pogotovo kolovoz, koji je i lani bio već jako dobar

Franco PalmaFranco PalmaHrvatski je privatni hotelski sektor ove godine s obzirom na globalne i domaće krizne okolnosti odradio vrlo dobar posao ostvarivši do kolovoza, a vjerojatno će tako biti i do kraja godine, nešto manje minuse u turističkim dolascima i noćenjima nego se mislilo, ocjena je predsjednika Izvršnog odbora Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH) Franca Palme u razgovoru za Hinu.

Temeljeći takve ocjene i na relativno dobroj odnosno nešto boljoj popunjenosti hotela od očekivane u ovom srpnju i kolovozu Palma ipak naglašava da će ukupno poslovanje hotelijera za ovu godinu biti lošije nego lani.

Pritom ističe veliku zabrinutost za financijske učinke i poslovni rezultat hotelskih kuća za ovu godinu, koja će, kako smatra, vjerojatno završiti s većim financijskim nego fizičkim minusima.

Procjenjujući da bi se ovogodišnji financijski pad hotelskog sektora mogao kretati od 10 do 13 posto, Palma dodaje da će to samo produbiti gubitke koje taj sektor bilježi zadnjih nekoliko, pa i u onim tzv. normalnim godinama.

To će znatno utjecati i na mogućnosti hotelskih kuća za pripremu sezone 2010., za koju već sada znaju da će biti izuzetno teška, ako ne i teža od 2009.

Tim više, dodaje Palma, što nema gotovo nikakvog prostora za povećanje cijena, s obzirom da su već ove godine bile limitirane smanjenom potražnjom, kao i praktički cijele godine umanjivane 'last minute' i drugom akcijskom ponudom.

Za fizičke pokazatelje dolazaka i noćenja turista u hotele tijekom ove godine, koji su po zadnjim službenim podacima do kraja lipnja bili po 7 posto manji nego prošle godine, Palma vjeruje da će se zadržati do kraja godine te da se neće pogoršati.

Srpanj i kolovoz donijeli su, kaže, otprilike slične rezultate kao i isti mjeseci prošle godine, pogotovo kolovoz, koji je i lani bio već jako dobar.

Slične lanjskim rezultate dolazaka i noćenja u hotelima očekuju i u posezoni, rujnu i listopadu, a ponavljanje lanjske posezone očekuju tim više što se kriza prošle godine počela osjećati baš u tim mjesecima.

Stoga vjeruje da će se ono što su hotelijeri izgubili ove godine do kraja lipnja (7 do 8 posto manje dolazaka i noćenja u odnosu na 2008.) u ovoj godini zadržati do kraja i da više neće gubiti.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika