Objavljeno u Nacionalu br. 726, 2009-10-13

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Luzer Hebrang

Hebrang traži istragu i kazne za novinare, viče da je Vidošević odgovore čitao s papira i pjeni se ko loš kemijski eksperiment. Jadno, kukavno i bespotrebno. Kao da bi ga glasači bez te emisije odabrali zato što misle da je silno uman i intelektualan!

ACO ČULJAK ŠELEBAJ

Nedjeljom u dva, HTV1, nedjelja, 14.00

Zrinka PavlićZrinka PavlićDa je Aco Stanković već odavno zaboravio što znači riječ “provokativno” toliko je notorna činjenica da je gotovo pa nepristojno brojati prije koliko je godina još uvijek vodio zanimljiv talk show, a ne, kao sada, jeftiniju i dosadniju zamjenu za dremljive obiteljske emisije sa savjetima o uzgoju bonsaija i skečevima Davea Allena. Gledljiv je i marginalno zanimljiv još jedino kad mu se omakne gost koji priča ili dovoljno užasne ili dovoljno pametne stvari da je gledateljima cijela priča interesantna bez obzira na voditelja. Nažalost, emisija od ove nedjelje nije bila takva. Lakše bi je bilo uvrstiti u već prilično popunjenu kategoriju Stankovićevih emisija nakon kojih gledatelj nije siguran bi li radije opalio čvrgu gostu ili voditelju. Prvome - zato što bahato i samodopadno lupeta bez kraja i konca, a drugome - zato što nije iskoristio nijednu od sto pedeset i osam prilika za postavljanje neugodnog pitanja koja sama izviru iz izjava gosta. Tako je bilo i s ovotjednim gostom, poznatim bosanskohercegovačkim novinarom i urednikom emisije “60 minuta”, Bakirom Hadžiomerovićem. Koliko god cijenili buntovničku ideju neustrašivog i slobodarskog novinara koju Bakirče fura ko frizuru, čovjek si je raznim izjavama tijekom emisije (a bogami i biografijom) toliko puta otvorio Ahilovu petu i sam priredio teren za provokativnu raspravu da to čak ni Stankoviću nije moglo promaknuti. No svojski se potrudio da i gost i gledatelji misle da jest. Jedan od vrhunskih bisera bilo je Bakirovo preseravanje da je tek on u emisiji “60 minuta” uveo da se priča o nekoj aferi može objaviti i bez izjave onih kojima se afera pripisuje. “Prije priča nije mogla proći bez druge strane”, ponosno će revolucionar Bakir, a Stanković prešuti pitanje o jednom od pravila novinarske etike koje znaju i polaznici baletnog vrtića. Samo zadivljeno šuti, kima glavom i servira pitanja koja kao da si je gost sam odabrao, podsjećajući na Dijanu Čuljak Šelebaj. Ili na mlađahnu udavaču na prvom spoju s momkom u odijelu, koji je nad kavom i mineralnom impresionira pričom o tome kako je glavešinu s naslovnice poslao u materinu.

Ocjena: probudi se, majku mu!

LUZERI I DUPLERICE

Dossier.hr, HTV1, četvrtak, 21.15

Kao prvo, Andrija Hebrang takav je luzer da mu ni u hrvatskom nogometu nema ravnog. I to ne zato što u ovotjednom “Dossieru” nije znao odgovore na pitanja o državnim praznicima, povijesnim događajima i premijerima bliskih nam ter prijateljskih zemalja, nego zato što zbog te emisije traži istragu i kazne za novinare, viče da je Vidošević odgovore čitao s papira i općenito se pjeni ko loš kemijski eksperiment u srednjoškolskom laboratoriju. Jadno i kukavno, a osim toga i potpuno bespotrebno. Kao da bi ga glasači bez te emisije odabrali zato što misle da je silno uman i intelektualan! Drugo i više vezano uz kvalitetu ovotjednog “Dossiera.hr”, mladi Granny Smith nešto je bolji urednik i voditelj nego Ana Jelinić (koja bi zbilja trebala posjetiti ortopeda zbog metle koja joj se već godinama ne odvaja od kičme), ali mislim da si još uvijek nije osvijestio činjenicu da uređuje i vodi emisiju koja bi trebala biti posvećena istraživačkom novinarstvu i nešto dubljem prikazu ozbiljnih aktualnih tema. Valjda zavaran vrućinom koja odbija priznati da su listopad i jesenska shema već odavno stigli u naše gradove, on i dalje piči po špranci ljetnog mozaičnog magazina i leprša po temama kao što su tehnološke drangulije, putopisi po Indiji i razgovori s Dianom Krall. Što samo po sebi uopće ne bi bilo loše, ali u “Dossieru” djeluje kao sisata duplerica u Vijencu ili trač-rubrika u časopisu Moderni ribolov.

Ocjena: zbrčkano (2)

NISMO JEDINI… KRETENI

Paralele, HTV1, srijeda, 21.55

Bolje od bilo kakvih medijskih prepucavanja i patetičnih prosvjeda “Paralele” su nam ovaj tjedan prikazale da krvavi navijački sukobi, granična nadmudrivanja i sumanute nacionalističke idiotarije nisu ni izolirani incidenti ni posebna nesreća hrvatskog susjedskog okruženja. Prikazali su nam odlično pripremljenu priču o Slovacima i Mađarima, sukobima njihovih navijača, zaustavljanju mađarskog predsjednika na mostu preko Dunava, osporavanju manjinskih prava, prepucavanjima parlamentarnih delegacija i svim sličnim, dobro nam poznatim krasotama. Pametnome dosta. Ili, da budem preciznija - uvijek je zgodno kada ti netko vlastitu glupost prikaže na nečijem tuđem primjeru. Lakše je prepoznaš kao krajnju besmislicu. I, ako imaš imalo soli u glavi, možda je prestaneš provoditi u djelo.

Ocjena: odličan (5)

HRVATSKA SLAVI, ŠEKS PLAČE

Dnevnik NoveTV, NovaTV, četvrtak, 19.15

Čak i kada na televiziji nema apsolutno ničeg vrijednog spomena, informativci NoveTV pobrinu se za materijal koji mislećeg gledatelja smjesta nadahne na partiju hrkljuša s daljinskim upravljačem. Tako je bilo i u četvrtak, kada su nam kao prvu vijest ponudili sljedeću rečenicu: “Hrvatska slavi neovisnost - Vladimir Šeks zaplakao pred kamerama NoveTV!” Ajme ekskluzive, ajme važnosti! Svi dopisnici svih svjetskih agencija garant su polomili noge od hrljenja pred televizijski ekran ne bi li svjedočili nečemu toliko relevantnom kao što je Šeksovo grcanje pred kamerama. Sjetila sam se jednog iskusnog američkog novinara koji je jednom davno držao predavanje studentima novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Vijest kao osnovna novinarska forma, rekao je, mora biti takva da je, pod uvjetom da razumiju jezik, nedvosmisleno shvate i Marsovci koji su upravo sletjeli na Zemlju. Ne znam kako Marsovci stoje s emotivnom inteligencijom i razumijevanjem patriotskog ganuća, ali blago se pribojavam da bi nakon ove provale Novinih informativaca zaključio da je gospodinu Šeksu toliko žao što Hrvatska slavi neovisnost da je, eto, zaplakao pred kamerama. Ali možda sam to samo ja.

Ocjena: nije vam Dnevnik sapunica (0)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 14.10.09. 13:03

Bakir ce bit cijenjen od nas u BiH onda kad bude "opleo" po SDP-u i svom tetku, gradonacelniku SA, Aliji Behmenu, koji se sa zlatkom i alijansom 2000-te dokazao u progonu muslimana u Guantanamo.


registracija
9/8/09

vinko12, 15.10.09. 18:22

hej crvendaci, petokrakasi, i srp i cekicari jel vam muka od Hebranga. Ako on dodje na vlast nece biti vise vasg komunjarskoh medijskog monopola i sranja i love. Zato svim sredstvima protiv Hebranga, nije vam staljin djabe u genima


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika