13.10.2009. / 16:52

Autor: Hina

Barroso traži od Češke da ne postavlja 'umjetne zapreke' Lisabonskom ugovoru

Nitko za sada ne isključuje mogućnost donošenja neke posebne izjave Europskog vijeća kojom bi se izišlo u susret Klausovim zahtjevima, ali uz jedan uvjet - ne smije se otvarati pitanje ponovne ratifikacije u ostalih 26 zemalja članica

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel BarrosoPredsjednik Europske komisije Jose Manuel BarrosoPredsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je u utorak Češku da ispuni svoje obveze i dovrši postupak ratifikacije Lisabonskog ugovora bez postavljanja umjetnih zapreka.

"Nadamo se da neće biti umjetnih zapreka i da će Češka ispuniti obveze koje je preuzela", rekao je Barroso nakon razgovora s češkim premijerom Janom Fischerom s kojim je razgovarao o dovršetku postupka ratifikacije Lisabonskog ugovora u Češkoj, koju koči predsjednik države Vaclav Klaus, postavljajući nove uvjete za stavljanje svoga potpisa na zakon o ratifikaciji.

Oba doma češkog parlamenta ratificirala su Lisabonski ugovor i sada je preostao samo potpis euroskeptičnog predsjednika Vaclava Klausa, koji se otvoreno suprotstavlja tom dokumentu. Klaus sada, dvije godine nakon što je dogovoren Lisabonski ugovor, traži da za Češku ne vrijedi Povelja o temeljnim pravima koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora.

Barroso je na konferenciji za novinare istaknuo da je upravo Vaclav Klaus, kao premijer, podnio zahtjev za prijem u Europsku uniju, da je on potpisao ugovor o pristupanju Češke EU-u. Također je istaknuo da netko koga je izabrao parlament, treba poštovati volju toga parlamenta.

Skupina od 17 euroskeptičnih senatora zatražila je nedavno od češkog ustavnog suda da preispita je li Lisabonski ugovor usklađen s češkim ustavom. Iz češkog ustavnog suda je priopćeno da će o tom održati raspravu 27. listopada, ali nije jasno hoće li taj dan donijeti pravorijek ili će to ostaviti za kasnije.

"Mi u potpunosti poštujemo ustavni poredak u Češkoj Republici. Stoga je jasno da moramo čekati da se zaključi postupak pred ustavnim sudom. Ali, čim se to učini i ako presuda to bude dopuštala, očekujemo da Češka ispoštuje obveze koje je preuzela. Nije ni u čijem interesu, ponajmanje u interesu Češke da se to dalje odgađa", istaknuo je Barroso.

Međutim, Klaus se još ne želi izjasniti hoće li nakon pravorijeka ustavnog suda potpisati ugovor. Premijer Jan Fischer je rekao da je češka vlada donijela posebnu izjavu u kojoj se izražava spremnost da se Klausovi zatjevi rasprave s europskim partnerima na skorašnjem summitu EU-a krajem listopada.

Nitko za sada ne isključuje mogućnost donošenja neke posebne izjave Europskog vijeća kojom bi se izišlo u susret Klausovim zahtjevima, ali uz jedan uvjet - ne smije se otvarati pitanje ponovne ratifikacije u ostalih 26 zemalja članica.

Na pitanje ima li jamstva od Klausa da će potpisati ako dobiju takvu izjavu, Fischer je rekao da je takav zahtjev formuliran u posebnoj izjavi vlade i da se sada čeka Klausov odgovor.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika