14.10.2009. / 14:59

Autor: Deutsche Welle

Nedostatak reformi i manjak građanskih prava: Turska miljama daleko od EU

Zbog prijepora sa Ciprom Turska blokira i suradnju NATO-saveza i Europske unije. Formalno se Turska poziva na nedostatnu sigurnost Malte i Cipra. Naime obje otočne državice su članice Europske unije, ali ne i NATO-a, a Turska je članica NATO-saveza ali ne Europske unije

Turski premijer Tayyip Erdogan (Foto: Reuters)Turski premijer Tayyip Erdogan (Foto: Reuters)Niti četiri godine nakon što je zajedno s Hrvatskom otvorila pristupne pregovore Turska ne ispunjava europske zahtjeve o temeljnim i građanskim pravima.

„U pojedinim područjima ostaju nedostaci, uključujući i slobodu izražavanja, slobodu tiska i vjerske slobode, kao i kod prava sindikata, civilne kontrole nad vojskom i jednakih prava muškaraca i žena", stoji među ostalim u godišnjem izvješću o napretku Turske. Europska komisija u izvješću naglašava da „nasilje u kući, ubojstva 'zbog časti' te prisilno sklapanje braka predstavljaju još uvijek ozbiljne probleme".

Komisija ukazuje da u Turskoj treba „učiniti više kada je riječ o osobama koje se ne kažnjavaju, a sudjelovale su u mučenjima i zlostavljanjima". Na istoku i jugoistoku zemlje, nastavlja izvješće, „široka interpretacija antiterorističkih zakona dovela je do neprimjerenog ograničavanja temeljnih prava". Komisija ističe kako reformski proces u Turskoj „treba znakovito ubrzati".

Pohvala za odnose prema Armeniji

Briselska analiza je za Tursku tim bolnija jer pristup zemlje Europskoj uniji ionako odbacuju Francuska, Njemačka i Austrija. Naime, Vlada u Ankari još uvijek ne može prikazati napredak na područjima koja su bitna. Ipak, briselski eurokrati pohvalili su među ostalim pozitivnu vanjskopolitičku ulogu Ankare, poboljšanje odnosa s Armenijom, otvaranje kurdskog televizijskog kanala i zakon prema kojem se i vojna lica mogu naći pred civilnim sudovima. Posebno pozitivno je ocijenjena suradnja Turske oko plinovoda Nabucco.

Prijete problemi zbog pomorskih i zračnih luka

Diplomati pak smatraju da najveće poteškoće za Tursku tek predstoje, jer Ankara još uvijek ne želi otvoriti svoje pomorske i zračne luke za brodove i zrakoplove iz jedne članice Unije - Cipra, premda se Turska na to obvezala Protokolom iz Ankare. „Od ključne je važnosti da Turska ispuni svoje obveze i ostvari napredak u pravcu normalizacije bilateralnih odnosa sa Ciprom", stoji u izvješću o Turskoj.

Još 2006.godine članice Europske unije su odlučile da će zbog turskog protivljenja otvaranju zračnih i pomorskih luka za ciparske zrakoplove i brodove, zamrznuti osam od 35 pregovaračkih poglavlja s Turskom. Osim toga Francuska blokira dodatnih pet poglavlja, a i Cipar još nekoliko. Pregovori se odvijaju vrlo sporo. U odluci iz 2006. godine je navedeno da se eventualni napredak u prometu sa Ciprom vrednuje 2009. godine i još jednom analizira. Ako bi se blokiralo sada još nekoliko poglavlja tada bi to bio težak udarac ionako vrlo ograničenim pristupnim pregovorima EU-a i Turske.

Turska blokira suradnju EU-NATO

Nadalje, zbog prijepora sa Ciprom Turska blokira i suradnju NATO-saveza i Europske unije. Formalno se Turska poziva na nedostatnu sigurnost Malte i Cipra. Naime obje otočne državice su članice Europske unije, ali ne i NATO-a, a Turska je članica NATO-saveza ali ne Europske unije. „To dovodi do problema u suradnji Europske unije i NATO-a, posebice u kontekstu civilnih misija europske sigurnosne i obrambene politike", naglašava Bruxelles. Osim toga Europska komisija navodi da turski vojni zrakoplovi stalno krše grčki zračni prostor.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika