14.10.2009. / 16:05

Autor: Boris Bilas

Crnogorska oporba u pismu predsjedniku Vujanoviću traži ostavku Mile Đukanovića

Medojević dodaje kako je pokretanje postupka u samoj Crnoj Gori moralna i ljudska osnovica nakon koje bi se mogao otvoriti poltičkog dijaloga između vlasti i oporbe o mogučem kraju krize legitimiteta politčkog sistema i institucija države Crne Gore

Nebojša MedojevićNebojša MedojevićPredsjednik crnogorske oporbene stranke Pokret za promjene Nebojša Medojević poslao je pismo predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću u kojem izražava svoju zabrinutost ignoriranjem problema organiziranog kriminala od strane nadležnih državnih institucija.

Medojević se u pismu uglavnom bavio odbijanjem aktualnog premijera Crne Gore Mila Đukanovića da svjedoči pred talijanskim sudom u Bariju.

"Više se ne može tolerirati aktualna situacija u kojoj se protiv premijera države i predsjednika najjače političke partije vodi sudski postupak u Italiji za krivično djelo zločinačkog udruživanja radi nelegalnog prometa cigareta i pranja novca, a gdje se Milo Djukanović, pozvao na imunitet. Međutim, u Crnoj Gori nitko ne pokreće pitanje posljedica po legitimitet političkog sistema, održivosti ustavne pozicije premijera, imovinu i kredibilitet države, kao i utjecaj na vođenje državne politike", piše Medojević u svojem pismu.

U nastavku Medojević piše o negativnim ocjenama koje je Europska unija dala Crnoj Gori u pogledu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije u najvišim dijelovima vlasti te procjenjuje kako je neophodno da se ova situacija riješi jer bi u suprotnom svi izborni procesi u Crnoj Gori mogli biti pod sumnjom nelegitimnosti.

Medojević traži da se Đukanović odrekne svog imuniteta i da se odazove suđenju u Bariju kako bi dokazao svoju nevinost, a ukoliko to ne učini traži od državnog tužiteljstva da u skladu s međunarodnim obvezama koje je Crna Gora preuzela pokrene postupak za utvrđivanje krivične odgovornosti građana te zemlje koji su već optuženi pred sudom u Bariju za zločinačko udruživanje radi nelegalnog prometa cigareta i pranja novca.

"Činjenica je da je pravosuđe jedne demokratske države, članice EU, poslije istrage koja je trajala sedam godina, podiglo optužnice za najteža krivična djela zločinačkog udruživanja protiv šestorice naših državljana. Smatramo da to predstavlja dovoljno dokaza za neodrživost gospodina Đukanovića na mjestu premijera i predsjednika vladajuće partije", piše Medojević i dodaje kako je pokretanje postupka u samoj Crnoj Gori moralna i ljudska osnovica nakon koje bi se mogao otvoriti političkog dijaloga između vlasti i oporbe o mogućem kraju krize legitimiteta političkog sistema i institucija države Crne Gore.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika