15.10.2009. / 12:58

Autor: Totalsport

Hrvatskoj Ukrajina 2009. kao Jugoslavija 1999.!

Dva se puta otkako sudjeluje u kvalifikacijskim ciklusima hrvatska nogometna reprezentacija nije plasirala na velika međunarodna natjecanja, oba puta pod vrlo sličnim okolnostima...

Hrvatska reprezentacija nakon pobjede protiv KazahstanaHrvatska reprezentacija nakon pobjede protiv KazahstanaHNS svoju najbolju selekciju nije imao privilegiju poslati na Europsko prvenstvo 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj, te sada na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričku Republiku deset godina kasnije.

Podudarnosti u tim dvama neuspjesima ima podosta, no najnevjerojatnija je ona o dvobojima koji su Ćirinu, odnosno Bilićevu momčad koštali ostanka kod kuće: radi se o ključnim dvobojima s reprezentacijama Jugoslavije tada, odnosno Ukrajine sada.

Sve su te utakmice završile remijima, i to istovjetnima: u gostima je Hrvatska igrala 0-0, a na domaćem travnjaku 2-2! Istovjetno je bilo i kretanje rezultata u maksimirskim remijima: u objema su utakmicama “vatreni” dolazili u vodstvo (Bokšić protiv Srbije, Petrić protiv Ukrajine), nakon čega su suparnici preokretali (Mijatović, Stanković; Ševčenko, Gaj), da bi Hrvati izjednačavali (Stanić; Modrić).

Objektivno se može zaključiti da je u svim četirima dvobojima Hrvatska bila bolja momčad na travnjaku, posebice na gostovanjima, gdje su domaće momčadi spašavale vratnice (Šuker u Beogradu, Olić u Harkivu).

Ima i još jedna dodirna točka: u oba neuspješna kvalifikacijska ciklusa hrvatske su reprezentacije ulazile u nikad boljem stanju, na krilima izvanrednih rezultata s prijašnjih velikih natjecanja (bronca na SP-u u Francuskoj 1998., odnosno četvrtfinale na Euru 2008. u Austriji i Švicarskoj).

Sljedeći kvalifikacijski ciklus nakon neuspjeha ujesen 1999. godine kao izbornik je nastavio Ćiro Blažević. Smijenjen je nakon uvodna dva remija protiv Belgije u Bruxellesu (0-0) i Škotske u Zagrebu (1-1). Nameće se pitanje hoće li Slaven Bilić također povesti momčad u novi ciklus, te hoće li ga, ispuni li se prvi uvjet, odraditi do kraja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika