20.10.2009. / 09:10

Autor: Hina

Španjolska radi na približavanju EU i Kube

Moratinos je novinarima kazao kako je "razgovarao o španjolskoj spremnosti tijekom njezina predsjedanja Europskom unijom da osigura napuštanje zajedničkog europskog stava, zamjenjujući ga bilateralnim sporazumima"

Raul CastroRaul CastroŠef španjolske diplomacije Miguel Angel Moratinos obećao je u ponedjeljak da će njegova zemlja, koja 1. siječnja preuzima predsjedanje Europskom unijom, poraditi na izradi novog europskog pristupa Kubi.

Naime, u odnosima EU-a i Kube i dalje je na snazi zajednička europska rezolucija iz 1996. godine koja dijalog s Kubom uvjetuje "prijelazom te zemlje prema višestranačkoj demokraciji". Službena Havana taj dokument smatra neprihvatljivim.

Nakon gotovo trosatnog razgovora s predsjednikom Raulom Castrom, Moratinos je novinarima kazao kako je "razgovarao o španjolskoj spremnosti tijekom njezina predsjedanja Europskom unijom da osigura napuštanje zajedničkog europskog stava, zamjenjujući ga bilateralnim sporazumima".

Nešto ranije šef kubanske diplomacije Bruno Rodriguez "naglasio je da će biti moguće napredovati prema punoj normalizaciji odnosa Kube i EU tek nakon eliminiranja zajedničkog europskog stajališta" koji Kuba smatra uplitanjem u svoje unutarnje poslove.

Europska deklaracija iz 1996. također uvjetuje suradnju s Kubom jačanjem poštivanja prava i sloboda na komunističkom otoku koji ima, kako kažu disidenti, približno 200 političkih zatvorenika.

Madrid je i prošle godine predvodio zahtjev za ukidanjem europskih sankcija i obnovom suradnje Bruxellesa i Havane.

Moratinos je također izjavio kako je Raul Castro predan ekonomskim reformama i jačanjem veza sa Sjedinjenim Državama.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika