21.10.2009. / 16:44

Autor: Hina

Novi program Svjetske banke: 'Obveznicama do osiguranja od prirodnih katastrofa'

Program Svjetske banke omogućit će sudionicima kupovinu obveznica za više kategorija prirodnih katastrofa, te za pojedine zemlje i cijele regije

Robert ZoellickRobert ZoellickSvjetska banka pokrenula je program putem kojeg će zemlje u razvoju izdavati obveznice za potrebe osiguranja od prirodnih katastrofa, priopćeno je u sjedištu te organizacije u Washingtonu.

Programom će upravljati Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), podružnica Svjetske banke a omogućit će zemljama u razvoju da putem tržišta kapitala po prihvatljivim cijenama namaknu sredstva za osiguranje od prirodnih katastrofa, navodi se u priopćenju Svjetske banke.

"Surađujemo sa zemljama-članicama kako bismo im pomogli pri upravljanju rizicima od prirodnih katastrofa", objasnio je čelnik odjela za bankovne proizvode u Riznici Svjetske banke Issam Abousleiman.

Kupci obveznica koje obično prodaju osiguravajuće kompanije kako bi smanjile troškove osiguranja, možda će biti voljni prihvatiti i niže prinose s obzirom na pad zarade na drugim tržištima s fiksnim prinosima, objasnio je broker za reosiguranje Guy Carpenter..

Program Svjetske banke omogućit će sudionicima kupovinu obveznica za više kategorija prirodnih katastrofa, te za pojedine zemlje i cijele regije. Omogućeno je osiguranje od zemljotresa, poplava, orkana i ostalih oluja praćenih snažnim vjetrovima.

Meksiko je prva zemlja-korisnica programa i prodao je obveznice u vrijednosti 290 milijuna dolara. Prodajom meksičkih obveznica upravljali su Goldman Sachs i Swiss Reinsurance.

Meksičke obveznice uključuju 140 milijuna dolara za potrebe zaštite od zemljotresa, 100 milijuna dolara za zaštitu od uragana na Tihom i 50 milijuna za zaštitu od uragana na Atlantskom oceanu. Rok njihova dospijeća je listopad 2012. a pokrivaju katastrofe u razdoblju od 15. listopada ove godine do roka dospijeća.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika