25.10.2009. / 14:34

Autor: Hina

Mediji: Pahor u Zagrebu želi potaknuti Kosor da što brže prihvati arbitražu

Položaj na Balkanu još nije stabilan i miran kako bi mi htjeli, a zadaća je arbitraže da odredi kontakt Slovenije s otvorenim morem, rekao je Pahor

Borut Pahor i Jadranka KosorBorut Pahor i Jadranka KosorSlovenski premijer Borut Pahor u ponedjeljak će na susretu s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu pokušati uvjeriti hrvatsku stranu da požuri s postupcima prihvaćanja sporazuma o arbitražnom načinu rješavanja graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske, navode u nedjelju slovenski mediji.

Za razliku od hrvatske premijerke koja je nedavno navela da Pahorove izjave ne bi nazvala pritiscima, te da u vezi s dogovaranjem oko arbitražnog sporazuma sve teče kako treba, slovenska strana ocjenjuje da bi postupak trebalo ubrzati, navode slovenski mediji.

Razlog tomu je kako se ta tema ne bi istaknula u predizbornoj kampanji hrvatskih predsjedničkih kandidata, ali i zato da ne ojača fronta pritisaka na slovenskog premijera da odustane od arbitraže i ponovo razmisli o "sigurnosnim mehanizmima" kojima bi Hrvatskoj dao do znanja da će tempo njenog pristupanja Europskoj uniji ovisiti o Sloveniji i nakon načelne deblokade hrvatskog pristupnog procesa, kažu mediji.

Pahor je u subotu članovima svoje stranke okupljenima na kongresu u Postojni, ali i kritičarima poput nestora slovenske politike Franca Bučara i predsjednika Slovenske pučke stranke (SLS) Radovana Žerjava koji se zalažu za referendum o arbitražnog sporazumu poručio da je za rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom "krajnje vrijeme" i da je to u interesu Slovenije, kako zbog dobivanja izlaza na otvoreno more tako i zbog regionalne stabilnosti.

Položaj na Balkanu još nije stabilan i miran kako bi mi htjeli, a zadaća je arbitraže da odredi kontakt Slovenije s otvorenim morem, rekao je Pahor, a prenose mediji.

Slovenski premijer "oklijevanje" hrvatske strane da se arbitraža ubrza svojim kritičarima tumači kao dokaz da Zagreb arbitražu ne vidi kao svoju "pobjedu" i da zato hrvatska premijerka ima problema da i oporbene stranke uvjeri da podrže arbitražni sporazum, tvrde slovenski mediji. Upravo to je razlog što će se Pahor u Zagrebu susresti i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem jer bez potpore socijaldemokrata arbitražni sporazum u Hrvatskom saboru ne može dobiti dvotrećinsku većinu, navode u nedjelju slovenski mediji.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika