26.10.2009. / 09:51

Autor: Boris Bilas

Kalmetino carstvo: Ministrova paralelna linija upravljanja HAC-om

Predsjednik NO HAC-a Zdravko Livaković ovaj zahtjev za razrješenjem predsjednika Uprave nikad nije stavio na dnevni red sjednice i članovi NO o njemu nisu raspravljali, iako su svi bili upućeni u njegov sadržaj

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar KalmetaMinistar mora, prometa i infrastrukture Božidar KalmetaHrvatske autoceste ne vodi predsjednik Uprave poduzeća, nego ministar Božidar Kalmeta. Preko dva člana Uprave HAC-a on je stvorio paralelnu liniju upravljanja tvrtkom. Protuzakonito, s više razine, Hrvatskim autocestama najprije je upravljao preko članova Uprave Josipa Sapunara i Milivoja Mikulića, a kasnije preko Josipa Sapunara i Željka Krapljana.

Stoji to u dokumentu koji je u lipnju 2007. godine potpisao i Nadzornom odboru poduzeća uputio bivši predsjednik Uprave HAC-a Mario Crnjak, tražeći vlastito razrješenje s dužnosti, a u svom današnjem broju ga je objavio Novi list. U tom dopisu Crnjak je ukazao i na druge nezakonitosti u HAC-u te optužio sektorskog direktora Željka Krapljana za opstrukciju rada Unutarnje kontrole poduzeća.

"Posljednji sastanak s ministrom Kalmetom imao sam u prosincu 2005. godine, dok je u prvoj polovici 2006. godine Milivoj Mikulić kao član Uprave od strane ministra bio pozvan na tridesetak, a Josip Sapunar na petnaestak sastanaka, bez ikakvih povratnih informacija prema meni o čemu se radilo", piše Crnjak u dopisu Nadzornom odboru te dodaje kako ti sastanci pokazuju kako u tvrtki postoji "elementarno nepoštivanje hijerarhije s više razine ka nižoj, što dovodi do rada iza leđa predsjedniku Uprave i paralelnog vođenja tvrtke".

"Već tri godine me se na sve načine opstruira, omalovažava, podcjenjuje, a što je najgore i protuzakonito - iz drugog plana s više razine upravlja se HAC-om, najprije preko Mikulića i Sapunara, a danas preko Sapunara i Krapljana", zaključuje Crnjak. Iz navedenog je razvidno da Crnjak smatra kako poduzećem, mimo njega, upravlja upravo ministar Kalmeta, piše Novi list.

Zanimljivo kako predsjednik NO HAC-a Zdravko Livaković ovaj zahtjev za razrješenjem predsjednika Uprave nikad nije stavio na dnevni red sjednice i članovi NO o njemu nisu raspravljali, iako su svi bili upućeni u njegov sadržaj. Crnjak je na čelu UO HAC-a bio još godinu dana od upućivanja dopisa, a on da je odstupio s dužnosti, navodeći kao razlog zdravstvene tegobe.

Član Uprave Mikulić, kojeg je Crnjak označio kao jednu od dvije poluge paralelne vlasti, kasnije je, pak, imenovan za Kalmetinog pomoćnika, da bi s te pozicije bio delegiran na mjesto državnog tajnika pri Ministarstvu regionalnog razvoja. Josip Sapunar i Željko Krapljan još uvijek ordiniraju u HAC-u, prvi kao član Uprave zadužen za financije, a drugi kao sektorski zamjenik direktora, doznaje riječki dnevnik.

Vezane vijesti

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uprava Hrvatskih autocesta obustavila je natječaj za direktora Sektora naplate cestarine iako… Više

Komentari

registracija
25/6/09

zabica, 26.10.09. 13:19

Zaista mi nije jasno zaso ne oduzmu novce recimo generalima:
CERMAKU,ZAGORCU....i ostalim koji se nalaze u istom ''financijskom rangu''.
Hrvatskim : Kerumima,Petracima ..... I SUKER NEMORA TRAZIT KREDITE ....
EVO I TU IMA NOVACA ZA "POSUDITI"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika