27.10.2009. / 10:10

Autor: Boris Bilas

Bruno Orešar zaratio s radnicima, sindikat prijeti štrajkom

"Ako tvrtka ima financijskih problema, nama nije teško sjesti za stol i dogovoriti se s Upravom, kao što to radimo i u drugim tvrtkama", zaključio je Andrić

Bruno OrešarBruno OrešarIako je predsjednik Sindikata turizma i usluga Eduard Andrić, na Danima hrvatskog turizma koji su se prošlog tjedna održali u Bolu, upozorio poslodavce da niti ne pomišljaju na raskidanje kolektivnog ugovora sa svojim zaposlenicima, neki od njih to upozorenje nisu ozbiljno shvatili.

Naime, vlasnici Hotela Novi odlučili su se upravo na takav korak, te su otkazali kolektivini ugovor. Potez je to bez presedana u turističkom sektoru u Hrvatskoj, piše business.hr. Hoteli Novi, gdje je među vlasnicima bivši tenisač Bruno Orešar, u posljednje se vrijeme reklamiraju kao najveći spa u Europi u koji je uloženo čak 160 milijuna eura i na propagandnim materijalima djeluju glamurozno.

S druge strane, zaposlenici se lišavaju njihovih prava, dok hotel preuzima Argon Beriša iz Falkensteiner Hotel Managementa.

Eduard Antić je u razgovoru za business.hr potvrdio otkazivanje kolektivnog ugovora u Novom Vinodolskom te je najavio sindikalnu reakciju na takav potez vodstva Hotela Novi.

"I prije su neki hotelijeri prijetili otkazivanjem kolektivnog ugovora, ali ovo je prvi puta da netko to stvarno i učini. Međutim, zaboravili su da i nakon otkazivanja kolektivni ugovor vrijedi još šest mjeseci. Osim toga sada s nama ulaze u kolektivni javni spor, a sindikati sada imaju valjan razlog za štrajk", kaže Andrić koji je upozorio i na neke nezakonite radnje uprave hotela i Brune Orešara.

"Vlasnici žele prebaciti oko 170 od ukupno 250 zaposlenika Hotela Novi u tvrtku Novi spa & resort, a radnike sile da potpišu novi ugovor sa smanjenom plaćom. Svatko tko pristane raditi u novoj tvrtki automatski gubi sva stečena prava, dodatke, božičnice i za mjesec dana može dobiti otkaz", govori Andrić za business.hr te dodaje kako smatra da je ova tvrtka u financijskim problemima i kako u pokušaju da uštede novac pribjegavaju otkazu kolektivnog ugovora.

"Ako tvrtka ima financijskih problema, nama nije teško sjesti za stol i dogovoriti se s Upravom, kao što to radimo i u drugim tvrtkama", zaključio je Andrić.

Vezane vijesti

Orešar nezadovoljan Osojićevim Facebook profilom

Orešar nezadovoljan Osojićevim Facebook profilom

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić se osvrnuo na podizanje prijava protiv načelnika Općine Škabrnja Luke Škare zbog odnosa prema Romima.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika