27.10.2009. / 16:21

Autor: Hina

Žbogar: Slovenija ne blokira nijedno poglavlje ali ima sadržajne primjedbe

Žbogar nije htio komentirati jučerašnje razgovore u Zagrebu između premijerke Kosor i premijera Pahora, jer nije u njima sudjelovao

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u utorak u Luxembourgu da Slovenija ne blokira više nijedno poglavlje u pregovorima s Hrvatskom, nego da u još nekim poglavljima ima sadržajne primjedbe na čijem se uklanjanju radi.

"Ni jedno poglavlje nije blokirano, o blokadi smo govorili u poglavljima koja su bila vezana za graničnu problematiku", izjavio je slovenskim novinarima Žbogar u Luxembourgu, gdje je sudjelovao na redovitom mjesečnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

"Glede poglavlja za čije otvaranje još nismo dali suglasnost, riječ je o onim poglavljima gdje imamo sadržajne primjedbe, koje rješavamo s Europskom komisijom, tražimo rješenje i nadamo se da ćemo ga naći što je prije moguće", dodao je Žbogar.

Slovenija je nakon višemjesečne blokade hrvatskih pristupnih pregovora pristala na deblokadu nakon što su u rujnu predsjednici vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor postigli dogovor o nastavku pregovora za rješavanje graničnog pitanja i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora. Slijedom toga dogovora Hrvatska je 2. listopada otvorila pregovore u šest, a zatvorila u pet poglavlja.

Slovenija je i tada ostavila blokiranim još tri poglavlja, koja su tehnički spremna za otvaranje, a ta blokada nije bila povezana s pitanjem granice.

Ljubljana je ranije tvrdila da su ta poglavlja ostala blokirana iz sadržajnih razloga i kao jamstvo da će Hrvatska poštovati dogovor Kosor-Pahor o rješavanju graničnog pitanja.

Žbogar nije htio komentirati jučerašnje razgovore u Zagrebu između premijerke Kosor i premijera Pahora, jer nije u njima sudjelovao, ali smatra da su sada dvije strane bliže parafiranju arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja.

Vezane vijesti

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele "europsko" odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika