28.10.2009. / 13:04

Autor: Boris Bilas

HUP protiv HAC-a: Njihova opravdanja su čista besmislica i sramota

"U Hrvatskoj, nažalost, novac kojim se gradi nije "ničiji", pa se i rasipa", dodaje direktor Hrvatske udruge poslodavaca u graditeljstvu

Marijo Lovrinčević, član uprave HAC-aMarijo Lovrinčević, član uprave HAC-aOpravdanja i objašnjenja spornih ugovora Hrvatskih autocesta koje javnosti u posljednje vrijeme prezentira član Uprave te tvrtke Marijo Lovrinčević razljutile su vodećeg čovjeka Hrvatske udruge poslodavaca u graditeljstvu Zdenka Karakaša.

Lovrinčević je prvo u ponedjeljak izjavio kako "ljude zbunjuje to što ne shvaćaju posebnost ugovaranja građevinskih radova. Naime, ti ugovori počinju živjeti i mijenjati se tek nakon što su potpisani", da bi jučer u eteru jednog zagrebačkog radija izjavio kako je "stvari zbog kojih su ljudi išli na fakultet četiri godine teško objasniti nekome u deset minuta". Bila je to još jedna u nizu izjava kojom Lovrinčević bez ikakvih argumenata javnosti (ne)pokušava objasniti zbog čega je tvrtka Skladgradnja braće Žužul u ugovoru s HAC-om "probila" prvotni ugovor o pranju i bojanju tunela za čak 25 posto.

Kako bi opravdao ovakvo bujanje ugovora s tvrtkom braće Žužul Lovrinčević je jednom prigodom na pitanje novinara odgovorio kako je datalje ovih ugovora izuzetno teško objasniti jer to je "kao kad bi kirurg nekome objašnjavao izvođenje operacije slijepog crijeva".

Ovakav odnos prema javnosti, ali i prema profesiji razljutio je Zdenka Karakaša koji je u izjavi za Novi list prokomentirao Lovrinčevićeve izjave, ali i cjelokupno poslovanje HAC-a.Zdenko Karakaš (Foto: gradimo.hr)Zdenko Karakaš (Foto: gradimo.hr)

"Takve su izjave čista besmislica, i sramota za cijelu građevinsku struku! Izjavu da je probijanje ugovora njegovo "oživljavanje" može dati samo osoba nekompetentna da ugovore potpisuje", ogorčen je Zdenko Karakaš, direktor Hrvatske udruge poslodavaca u graditeljstvu, građevinar s dugogodišnjim iskustvom u inozemstvu koji dodaje kako ugovor koji se s izvođačem radova potpiše u uređenim državama je svetinja i samo u ekstremnim slučajevima smije biti "probijen" za najviše deset posto.

"Kod nas je, međutim, premašivanje dogovorenog iznosa za čak 25, pa i više posto, uobičajeno, budući da i sam Zakon o javnoj nabavi dozvoljava 25-postotni proboj, što otvara ventil za razne kasnije manipulacije", smatra Karakaš te dodaje kako bi se vani u slučaju 25-postotonog probijanja dogovorenog proračuna odmah osnovala komisija, pokrenula istraga, i oni koji su to dozvolili bili bi smijenjeni.

"U Hrvatskoj, nažalost, novac kojim se gradi nije "ničiji", pa se i rasipa", dodaje direktor Hrvatske udruge poslodavaca u graditeljstvu u izjavi za Novi list.

Vezane vijesti

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uprava Hrvatskih autocesta obustavila je natječaj za direktora Sektora naplate cestarine iako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika