28.10.2009. / 16:35

Autor: Deutsche Welle

Angela Merkel ponovo njemačka kancelarka - uz devet otpadnika

"Važno nam je reći da smo iznenađeni i zgroženi što savezna kancelarka danas nakon izbora i prisege odlazi u inozemstvo i neće Njemačkom parlamentu odgovarati na pitanja o sadržaju buduće politike"

Angela Merkel polaže prisegu u Bundestagu (Foto: Reuters)Angela Merkel polaže prisegu u Bundestagu (Foto: Reuters)Njemački je Bundestag ponovo za saveznu kancelarku izabrao Angelu Merkel. Predsjednica CDU-a dobila je 323 glasa što znači da joj najmanje devet zastupnika iz koalicije CDU-a, CSU-a i FDP-a nije dalo povjerenje.

"Gospodine Predsjedniče, prihvaćam izbor i zahvaljujem na povjerenju", kratko je odgovorila Angela Merkel nakon što je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert ustvrdio da je dobila potrebnu većinu glasova. Ozbiljan izraz lica nove i stare kancelarke tek je nakon podjele obvezatnih buketa cvijeća i proglašenja stanke mjesto ustupio vedrom osmijehu. Tko je kancelarki uskratio povjerenje nije poznato.

Liberali su se u svakom slučaju trudili uvjeriti javnost da neposlušnike ne treba tražiti u njihovim redovima, kako pokazuje izjava šefice njihovog zastupničkog kluba Birgit Homburger: "Mi smo naravno svi složno glasovali za nju, to je konstelacija koju smo željeli, na tomu smo dugo radili i zato mi potpuno stojimo iza savezne kancelarke i nove vlade."

Oporba je nastojala preuveličati značenje glasovanja devet odmetnika označivši to "kaosom" u koaliciji. Vođa oporbe, socijaldemokrat Frank-Walter Steinmeier zamjerio je kancelarki što će odmah nakon prve sjednice vlade otputovati u Pariz na sastanak s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem. "Važno nam je reći da smo iznenađeni i zgroženi što savezna kancelarka danas nakon izbora i prisege odlazi u inozemstvo i neće Njemačkom parlamentu odgovarati na pitanja o sadržaju buduće politike."


Portret Angele Merkel

Angela Merkel krenula je stopama svojih političkih idola - Konrada Adenauera i Helmuta Kohla koji su se na kancelarskoj stolici zadržali tijekom nekoliko mandata.

Angela Merkel prva je žena u povijesti Njemačke koja je preuzela kancelarsku fotelju.i kako se čini, prva koja će na toj stolici ostati osam godina. No, ona i svojom biografijom kao malo koji političar simbolizira uzburkanu noviju prošlost Njemačke.

Rođena 17. srpnja 1954. na zapadu Njemačke, u Hamburgu, Merkel ubrzo sa svojim roditeljima seli na istok zemlje u DDR - u provinciju sjeverno od Berlina gdje je njezin otac, protestantski svećenik, preuzeo ulogu promicanja kršćanstva u novnoastalom DDR-u.

Uzorna znanstvenica u "zemlji radnika i seljaka"

Uzorna u školi i kasnije kao studentica fizike, između ostalog i u Moskvi, Angela Merkel je gradila munjevitu znanstvenu karijeru sve do pada Berlinskog zida 1989. Tada je otkrila politiku a s obzirom na kršćanski odgoj i obiteljsku tradiciju, najprikladniji izbor u novnonastalom višestranačju bila je Kršćansko demokratska unija(CDU).

Nakon munjevitog proboja, između ostalog i zbor protežiranja od strane Helmuta Kohla (koji ju je zvao "moja djevojčica") Merkel je uskoro izišla iz sjene "vječitog kancelara" i nakon gubitka izbora 1998. i skandala oko stranačkih donacija u koju je Kohl bio umješan, nekadašnja DDR fizičarka zasjela je na čelo CDU-a.

Vrhunac uspona predstavlja pobjeda na prijevremenim parlamentarnim izborima 2005. nakon kojih je Merkel zasjela na čelo demokršćansko-socijaldemokratske koalicije.

Privatni život "svetinja"

Politički stil Angele Merkel mnogi opisuju kao samozatajan ali ustrajan. Mnogi su joj tijekom predizborne kampanje predbacivali inertnost i nedostatak profila ali ona je do posljednjeg trenutka ustrajala na svom povučenom stilu.

Politički Merkel stoji za solidnu politiku srednjeg centra s istančanim talentom za izbjegavanje političkih ekstrema. Angela Merkel udata je u drugom braku za, također fizičara, Joachima Sauera a svoj privatni život, za razliku od svog prethodnika Gerharda Schrödera drži podalje od očiju javnosti.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika