28.10.2009. / 17:42

Autor: Boris Bilas

Zatvorena privatna gimnazija u Splitu: 60 učenika oboljelo od svinjske gripe

U posljednjih desetak dana svinjska gripa nije poštedjela ni druge učenike splitskih osnovnih i srednjih škola. Među oboljelima su učenici Prve, Druge i Pete gimnazije, OŠ Meje i kaštelanske OŠ Bijaći, no kod svih oboljelih radilo se o lakšem tipu oboljenja i nitko nije hospitaliziran

U splitkoj gimnaziji Kraljica Jelena bolesno je više od trećine đaka; foto: PixsellU splitkoj gimnaziji Kraljica Jelena bolesno je više od trećine đaka; foto: PixsellZbog bolesti većine učenika u četvrtak i petak neće se održati nastava u privatnoj gimnaziji Kraljice Jelene. Ravnatelj Ivan Plazibat potvrdio je kako je bolesno više od jedne trećine učenika, a i neki su profesori zbog simptoma gripe morali na bolovanje.

"Iako ne mislim da je stanje u školi posebno alarmantno, odluku o prekidu nastave donijeli smo preventivno jer je broj oboljelih učenika sa 20, koliko ih je izostalo pred četiri dana, danas porastao na 60", rekao je Ivan Plazibat, osnivač i predsjednik Savjeta gimnazije 'Kraljica Jelena' za Jutarnji list.

Škola ima osam razreda s po 20 učenika, no ravnatelj Plazibat vjeruje da će se situacija normalizirati do ponedjeljka. Tvrdi i da je troje profesora bilo na bolovanju, jedan se vratio na posao, no danas su se još trojica osjećala loše. Dodao je da stanje nije alarmantno te da će izgubljene sate nadoknaditi bez problema.

U posljednjih desetak dana svinjska gripa nije poštedjela ni druge učenike splitskih osnovnih i srednjih škola. Među oboljelima su učenici Prve, Druge i Pete gimnazije, OŠ Meje i kaštelanske OŠ Bijaći, no kod svih oboljelih radilo se o lakšem tipu oboljenja i nitko nije hospitaliziran.

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u srijedu je školama poslala dopis u kojem ih obavještavaju kako se moraju ponašati u slučaju da se pojave učenici zaraženi virusom H1N1.

"Nitko na ovu novu gripu nije imun, te se očekuje puno više oboljelih. Bolesni učenici mogu u školi relativno brzo proširiti gripu na druge učenike i njihove obitelji", piše u dopisu školama Službe za epidemiologiju.

Vezane vijesti

WHO: Cjepivo protiv H1N1 izaziva narkolepsiju?

WHO: Cjepivo protiv H1N1 izaziva narkolepsiju?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je u utorak temeljitiju istragu mogućeg utjecaja cjepiva Pandemrix proizvođača GlaxoSmithKline i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika