30.10.2009. / 11:51

Autor: Hina

"Delo": Kosor i Pahor optimisti, ali postoji još niz prepreka

No, negativni epilog u vezi s arbitražom stvari bi vratio na početak "a po svoj prilici gurnuo u neizvjesnost hrvatske pristupne pregovore s EU-om", navodi se u komentaru

Pitanje morske granice najveći je problemPitanje morske granice najveći je problemIako oboje premijera izražavaju optimizam da će uskoro potpisati arbitražni sporazum, ostaje još dosta posla na obje strane, ocjena je ljubljanskog "Dela" od petka u vezi s najavama da će premijer Borut Pahor i premijerka Jadranka Kosor već sredinom drugog tjedna potpisati sporazum o arbitraži.

"Unatoč optimizmu i dobroj perspektivi koju sporazum donosi objema stranama, pred njime je još dosta zapreka. Proces može zaustaviti hrvatski Sabor ako predsjednici vlade ne da mandat za potpisivanje, a još je vjerojatnije da bi nakon potpisivanja mogao propasti na referendumu", navodi vodeći slovenski list.

"Delo" podsjeća da su referendum o arbitražnom sporazumu u Sloveniji već najavile neke oporbene stranke i grupacije i da se tome "testu javnosti" u načelu ne protivi ni premijer Pahor koji će lobirati da se sporazum potvrdi.

No, negativni epilog u vezi s arbitražom stvari bi vratio na početak "a po svoj prilici gurnuo u neizvjesnost hrvatske pristupne pregovore s EU-om", navodi se u komentaru.

"Čak ni u Zagrebu ne isključuju mogućnost da dođe do nove blokade širenja Europske unije. To ne bi pogodilo samo Hrvatsku nego bi ceh mogle platiti i ostale države u regiji", piše u zaključku slovenski dnevni list.

List podsjeća kako je glavni slovenski interes da se konačno "regulira pitanje granice", dok je hrvatski, kako navodi, "ubrzati finiš pristupnog procesa, bez opasnosti novih blokada".

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika