31.10.2009. / 10:29

Autor: Boris Bilas

Crnogorska oporba: Moguća nova ubojstva svjedoka protiv Đukanovića

"Suočeni s ovakvim otvorenim prijetnjama šefa organizacije prema kritičarima, ali još više prema mogućim svjedocima u procesima koji se vode u Bariju, Zagrebu i Beogradu, PzP će se obratiti EK i vladama zemalja članica EU i SAD," navodi Medojević

Mile ĐukanovićMile ĐukanovićPredsjednik crnogorskog Pokreta za promjene Nebojša Medojević najavio je da će se zbog posljednjeg istupa premijera Mila Đukanovića, ta stranka obratiti Europskoj komisiji i vladama zemalja članica Europske unije i SAD, kako bi ih upozorila "da se u Crnoj Gori mogu očekivati nova ubojstva kritičara i mogućih svjedoka protiv crnogorske mafije", prenosi crnogorski dnevnik Vijesti.

Medojević je to, kako navodi u reagiranju, zaključio iz Đukanovićevog rječnika koji je "karakterističan bosovima mafije".

"Jezik mržnje i osobnih uvreda, polako ali sigurno se pretvara u otvorene prijetnje mafijaškog tipa," navodi lider PzP-a koji tvrdi kako je premijer Crne Gore "uhvaćen u mrežu vlastitih neistina i suočen sa činjenicom kako mu se dugo godina pažljivo građena balkanska konfederacija kriminala raspada kao kula od karata pod istragama sigurnosnih agencija i tužiteljstva SAD".

"Suočeni s ovakvim otvorenim prijetnjama šefa organizacije prema kritičarima, ali još više prema mogućim svjedocima u procesima koji se vode u Bariju, Zagrebu i Beogradu, PzP će se obratiti EK i vladama zemalja članica EU i SAD," navodi Medojević.

On dodaje da je "mafijaški jezik mržnje i prijetnji posljedica straha šefova organizacije od moguće suradnje nekih njihovih članova s tužiteljstvima Srbije i Hrvatske"

"Jezik mržnje i prijetnje kada dolazi sa najviše državne adrese u totalitarnim režimima, po pravilu se i ostvare. Zato je traženje njegove hitne ostavke na mjesto premijera države Crne Gore najvažniji moralni test koji svi ovih dana polažemo pred svojom djecom i generacijama koje dolaze," zaključuje Medojević.

On tvrdi da Đukanović izjavom kako se u istrazi o švercu duhana u Italiji nije pozivao na imunitet "tragikomično krivotvori povijesne činjenice"

Medojevićeva je stranka uvidom u arhive sudova u Italiji došla do informacije kako je Đukanović to učinio još 2005. godine kada je njegov odvjetnik podnio zahtjev sudu da se postupak obustavi zbog imuniteta Đukanovića, koji je tada bio premijer Crne Gore, koja je bila u zajedničkoj državi sa Srbijom.

"Talijanski sud tada je donio odluku povodom pitanja imuniteta od krivičnog gonjenja tvrdeći da Đukanović ne uživa izuzeće koje se daje čelnicima države ili vlade zato što Crna Gora nije niti suverena država niti nezavisni međunarodni entitet," navodi Medojević.

Predsjednik PZP-a Nebojša MedojevićPredsjednik PZP-a Nebojša MedojevićOn je podsjetio kako je Đukanović pristao dati izjavu tužitelju iz Barija za organizirani kriminal Giuseppeu Selziju tek kada je postao premijer suverene države i kada je mogao izbjeći uhićenje zbog diplomatskog imuniteta.

Posljednje optužbe opozicije i bivšeg suradnika Ratka Kneževića o umiješanosti u šverc cigareta i organizaciji pojedinih ubojstava u regiiji Đukanović je prije dva dana okarakterizirao "budalastim trućanjima balkanskih nesretnika", te je kazao kako su u pitanju "ljudi koji nakon prvih kontakata sa trećerazrednim obavještajnim činovnicima, pomisle da su baš oni odabrani za veliku misiju promjene vlastite povijesti".

Motiv navodnog napada na njega, kako premijer Crne Gore vjeruje, rodio se "u šizofreničnim osobnostima... koje smatraju kako bi oni mogli biti alternativa u određenim državama".

"Mislim da je ovdje zaista po srijedi ozbiljna zabluda, u osnovi marginalnih, bezvrijednih, nedokazanih ljudi, tipičnih nesretnih Balkanaca, koji misle da bi na ovaj način, sebi mogli dati veću važnost nego što je imaju" , rekao je Đukanović.


Uzalud crnogorska Vlada poklanja poslove i imovinu Italiji i Hrvatskoj

"Uzalud je Vlada poklonila pola Crne Gore prodajom Elektroprivrede tvrtki povezanoj s premijerom Italije, jer on mu ne može pomoći zaustaviti proces u Bariju. Uzalud smo platili hrvatskom Konstruktoru 1,2 mlijardi eura više nego što vrijedi izgradnja autoceste Bar - Boljare, jer moćni vlasnici Konstruktora ne mogu zaustaviti proces za ubojstvo Ive Pukanića," smatra Nebojša Medojević.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika