02.11.2009. / 13:15

Autor: Boris Bilas

Buran dan u Saboru: 'Kosor je izvršila izdaju s predumišljajem i alibijem'

"Gospođo Kosor vi ste zaravo izdali Hrvatsku i to tako što ste obmanuli javnost i tvrdili da nema kontakta s otvorenim morem", kazao je Grubišić te je dodao kako je ovo izdaja s predumišljajem i s alibijem

Čini kako je pred saborskim zastupnicima dug i naporan dan jer kako je krenulo svaki od njih imat će ponešto reći o arbitražnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije. Isto tako jasno je kako će predsjednica Vlade u toj raspravi biti na "udaru" zastupnika oporbe.

I dok je dobila gotovo bezuvjetnu podršku od svojih koalicijskih partnera, iz oporbenih redova mogle su se čuti razne optužbe na račun premijerke.

Najoštriji je bio zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić koji kaže da je ovo prijedlog koji ponižava Hrvatsku.

"Gospođo Kosor vi ste zaravo izdali Hrvatsku i to tako što ste obmanuli javnost i tvrdili da nema kontakta s otvorenim morem", kazao je Grubišić te je dodao kako je ovo izdaja s predumišljajem i s alibijem.

Prema Grubišiću, u Sporazumu se jasno iščitava da će Slovenija dobiti vezu prema otvorenom moru, što je "naredba arbitražnog tijela". "Ovo je prijedlog koji ponižava Hrvatsku", rekao je Grubišić, koji je zbog svoje izjave dobio i opomenu predsjedavajućeg Vladimira Šeksa.

"Uvrerdama na račun premijerke, zastupnik Grubišić je uvrijedio cijeli narod", rekao je Vladimir Šeks.

'Samo luda glava može ovo potpisati'

Opomenu je zaradio i SDP-ovac Zoran Vinković, jer je govoreći o arbitražnom sporazumu ustvrdio: "Ovo nije mučak nego tvornica smrdljivih jaja, jer samo luda glava može potpisati nešto što Hrvatsku vodi u nepoznato".

"Sporazum je za nas rizičan. No, ovo je trenutak političke odgovornosti", kazala je uime HNS-a Vesna Pusić, naglašavajući da će njezina stranka podržati parafiranje dokumenta pod uvjetom da se osigura nešto što je hrvatski interes.

"Za ratifikaciju zahtijevamo da Hrvatska formira svoj stav i traži da se pristane na originalnu listu sudaca koji će biti u budućem arbitražnom sudu. To je ključno pitanje u zaštiti našeg interesa. U tom tijelu ne mogu biti osobe kao rezultat političkog izbora", upozorila je Pusić ističući da je Europska komisija političko tijelo.

"Da smo podržali sporazum Račan-Drnovšek, već bismo bili u EU, ali HNS neće opstruirati ovaj sporazum. To je ipak hrvatski interes, za razliku od onih koji su skupljali političke bodove raspravom protiv dogovora Račan-Drnovšek", zaključila je na kraju izlaganja Vesna Pusić.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika