03.11.2009. / 14:20

Autor: Boris Bilas

Pustoš u Crnoj Gori: Rusi ostavili samo dugove i zatvorena gradilišta

Ništa bolji kraj nema ni priča o hotelu "Kempinski",nedaleko od Svetog Stefana. Na lokaciji koju je moskovska "Vas invest" izabrala za njegovu izgradnju, i dalje je samo livada na kojoj pase stoka

Od planiranog 'Jedra' ostalo je betonsko 'čudovište'Od planiranog 'Jedra' ostalo je betonsko 'čudovište'Prije nekoliko godina crnogorski su se turistički djelatnici, ali i njihovi političari hvalili činjenicom kako su na svoje primorje uspjeli privući bogate ruske ulagače koji su obećali gradnju luksuznih hotela u koje bi uložili milijarde eura.

No, kako sada stvari stoje od ruskih obećanja ostale su samo ledine, zatvorena gradilišta, hoteli koji ne rade i gomila dugova. Prema pisanju crnogorskog dnevnika Vijesti izgleda kako su megalomanski projekti ruskih investitora u Budvi, iza čijih kompanija su stajali najpoznatiji tajkuni iz te zemlje, doživjeli potpuni krah.

Na crnogorskom primorju najavljena je gradnja hotela velikih i luksuznih lanaca kako što su "Kempinski", "Sheraton", "Hilton", "Four seasons", ali od velikog "buma" elitnog turizma u susjednoj nam državi, za sada, neće biti ništa.

Tako je od hotela na 27 katova na Zavali, poznatijeg kao "Jedro", ostala samo lijepa slika, ali i obećanje ruskog "Miraxa" da će ga "ipak, graditi".

Najavljivan kao najspektakularniji hotelski kompleks, "Astra Montenegro" na Zavali, čiju izgradnju vodi "Mirax", ruskog milijardera Sergeja Polonskog, poznatog po tome što je veliki dio bogatstva izgubio, pretvorila se u izgradnju stanova za tržište.

I bruka na koju su svi ukazivali, kako će atraktivna hotelska zona biti degradirana tržišnim građevinarskim biznisom koji je upravo od Budve napravio „urbanističkog Frankeštajna" dogodila se. Rusi, koji su u međuvremenu bankrotirali i potpuno zaustavili radove, uspjeli su izgraditi 40 vila s 237 apartmana, od kojih su polovicu prodali, pa sada više i ne razmišljaju o gradnji luksuznog hotela na 27 katova.'Jedro' - ovako je trebao izgledati jedan od najljepših hotela u Europi koje je Mirax gradio kraj Budve'Jedro' - ovako je trebao izgledati jedan od najljepših hotela u Europi koje je Mirax gradio kraj Budve

Ništa bolji kraj nema ni priča o hotelu "Kempinski",nedaleko od Svetog Stefana. Na lokaciji koju je moskovska "Vas invest" izabrala za njegovu izgradnju, i dalje je samo livada na kojoj pase stoka.

Naime, predstavnici te ruske kompanije, prije dvije i pol godine za oko 30 milijuna eura kupili su 20 hektara zemlje, od kojih šest od lokalne uprave. U međuvremenu, Rusi su zaključili ugovor sa najpoznatijom hotelskom menadžment grupom - korporacijom Kempinski o upravljanju nad budućim hotelom, ali kamen temeljac za taj hotelski kompleks još nije postavljen.

Iako je priča o ruskom kapitalu u Crnoj Gori trebala imati holivudski završetak, realnost je daleko od "happy enda", zaključuju u dnevniku Vijesti.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika