03.11.2009. / 15:00

Autor: Hina

Televizija potiče dječju agresivnost

Američka udruga pedijatara preporuča da djeca mlađa od dvije godine uopće ne gledaju televiziju, a ona starija manje od dva sata na dan

Djeca mlađa od dvije godine ne bi smjela gledati televizijuDjeca mlađa od dvije godine ne bi smjela gledati televizijuŠto više televizijskog programa neko trogodišnje dijete gleda, veća je vjerojatnost da će se on ili ona agresivnije ponašati, rezultati su američkog istraživanja.

Čak i rad televizora u pozadini, iako ga dijete ne gleda, također je povezano s agresivnim ponašanjem iako ta veza nije toliko jaka kao pri izravnom gledanju, rekla je Jennifer Manganello sa sveučilišta u Albanyju, država New York.

"Roditelji bi trebali biti pametni i oprezni s upotrebom televizije. Morali bi djeci ograničiti gledanje i obratiti pozornost na sadržaj programa", dodala je.

U istraživanje je bilo uključeno 3,128 majki iz 20 američkih gradova koje su rodile između 1998. i 2000. godine. Njihovi trogodišnjaci u prosjeku su gledali televiziju tri sata na dan, a televizor je u kućanstvu bio upaljen pet sati.

Nakon što su u istraživanje uključeni od prije poznati čimbenici povezani s agresivnim ponašanjem, kao što je život u nasilnoj četvrti, gledanje televizije i upaljen televizor u kućanstvu značajno su ispali povezani s agresivnim ponašanjem, udaranjem drugih, neposluhom i vrištanjem.

Američka udruga pedijatara preporuča da djeca mlađa od dvije godine uopće ne gledaju televiziju, a ona starija manje od dva sata na dan. Nekoliko je načina na koji televizija utječe na ponašanje djece. Ona mogu vidjeti nasilje na programu, a vrijeme provedeno pred televizorom znači manje vremena za ponašanja koja pomažu pozitivnom razvoju, poput igre i čitanja.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika