04.11.2009. / 11:40

Autor: Andrea Belin

Masne naslage opasne kod žena na bokovima i kod muškaraca oko struka

Istraživanje koje su danski znanstvenici proveli na uzorku od šezdeset tisuća pripadnika oba spola pokazali su da višak kilograma drugačije utječe na žene, a drugačije na muškarce

Žene bi trebale paziti na masne naslage koje se nakupljaju na bokovimaŽene bi trebale paziti na masne naslage koje se nakupljaju na bokovimaNije nikakva tajna da previše masnih naslaga na tijelu pripadnika oba spola povećava rizik oboljenja od različitih bolesti. Primjerice, debljina na području struka kod muškaraca uzrokuje srčana oboljenja, a otežava i normalan rad pluća.

Rezultati najnovijih istraživanja koje su proveli danski znanstvenici pokazali su da žene s masnim naslagama na području bokova imaju povećan rizik za razvoj krvnih ugrušaka koji znaju biti opasni po život. Krvni ugrušci pojavljuju se i kod muškaraca koji se ne mogu riješiti sala na području trbuha.

Ovo istraživanje znanstvenici su provodili deset godina na uzorku od šezdeset tisuća muškaraca i žena.
U članku objavljenom u jednom američkom stručnom medicinskom časopisu zabilježili su 641 slučaj duboke venske tromboze u populaciji od 27.178 muškaraca i 29.876 žena u dobi od 50 do 64 godine.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika