10.11.2009. / 17:11

Autor: Hina

Slovenski europarlamentarci Daulu objašnjavali zašto su protiv arbitraže

Lojze Peterle je rekao da mu najviše smeta što se u sporazumu ne predviđa istodobno rješavanje graničnog pitanja s tijekom hrvatskih pristupnih pregovora

Joseph DaulJoseph DaulTroje slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu, koji pripadaju najbrojnijoj političkoj skupini Europske pučke stranke (EPP), sastali su se u utorak u Bruxellesu s predsjednikom te parlamentarne frakcije Josephom Daulom kako bi mu objasnili zašto se protive hrvatsko-slovenskom arbitražnom sporazumu.

Europska pučka stranka javno je poduprla potpisivanje toga sporazuma i pozvala obje strane da ga što prije potvrde.

Troje od sedam slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu pripadaju EPP-u - Milan Zver i Romana Jordan Cizelj iz Slovenske demokratske stranke (SDS) oporbenog vođe Janeza Janše i Lojze Peterle iz stranke Nove Slovenije (Nsi).

Slovenci žele arbitražu prije ulaska Hrvatske u EU

"Željeli smo objasniti našoj skupini zašto se protivimo tomu sporazumu", rekao je Milan Zver nakon sastanka. Joseph Daul nakon sastanka nije želio dati nikakvu izjavu.

Lojze Peterle je rekao da mu najviše smeta što se u sporazumu ne predviđa istodobno rješavanje graničnog pitanja s tijekom hrvatskih pristupnih pregovora.

Po sporazumu, kojim se hrvatsko-slovensko granično pitanje prepušta međunarodnom arbitražnom sudu, svi procesni rokovi trebaju početi tek kad Hrvatska potpiše sporazum o pristupu Europskoj uniji, što znači da će u trenutku kad presuda bude donesena, Hrvatska već biti članica Unije.

"Ljudi ne žele nejasne situacije i protive se da arbitraža počne tek kad bude potpisan pristupni sporazum", rekao je Peterle.

Vezane vijesti

Josipović očekuje skorašnju slovensku ratifikaciju

Josipović očekuje skorašnju slovensku ratifikaciju

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako vjeruje da će slovenski parlament uskoro ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 11.11.09. 22:20

Da kranjci su stvarno veeeeelika govna!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika