12.11.2009. / 12:40

Autor: Boris Bilas

SOS za Sa(n)jam knjige: Neizvjesna sudbina pulskog sajma

"Sajam je bez krivnje neočekivano ostao bez glavnog sponzora koji je trebao osigurati 700 tisuća kuna nužnih za održavanje priredbe a osim toga veliki problem predstavlja i to što je do otkazivanja sponzorstva došlo samo tri tjedna prije početka", kazala je Vodopija

Magdalena VodopijaMagdalena Vodopija"Nakon petnaest godina manifestacija Sa(n)jam knjige u Istri se po prvi puta našao u financijskim problemima koji bi značajno mogli utjecati na njegovo održavanje, a u krajnjoj mjeri i na njegovu budućnost", izjavila je direktorica Sajma knjige Magdalena Vodopija na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Puli.

"Bez naše krivnje neočekivano smo ostali bez glavnog sponzora koji je trebao osigurati 700.000 kuna nužnih za održavanje Sajma. Osim samog iznosa veliki nam problem predstavlja i činjenica što je do otkazivanja sponzorstva došlo samo tri tjedna prije početka održavanja ovogodišnjeg obljetničkog izdanja Sajma. Iako je Sajam proteklih godina naviknut na različite situacije, posebice kada je riječ o snalaženju pri financiranju koje još uvijek sustavno riješeno, ovakav udarac ipak nismo očekivali. No usprkos svemu, odlučili smo se potruditi da se 15. sajam ipak pokuša održati", kazala je Vodopija.

Otkazivanje nepovratna šteta za Pulu

"Šteta bi bila da se sajam, nakon što je više od 70 posto cjelogodišnjeg pripremnog posla obavljeno otkaže a već su obavljeni dogovori s 300 izdavača i dvjestotinjak sudionika programa", istaknula je Vodopija dodavši kako bi otkazivanje 15. Sajma bila nepovratna šteta za Puljane i sve građane Istre te hrvatsku nakladničku scenu.

Nezamislivo je, drži ona, da se ugasi manifestacija s koje su glas o Puli i Istri i samome sajmu cijelim svijetom pronijele veličine popu Umberta Eca, Orhana Pamuka i Jirija Menzela.

Za realizaciju sajma oko 2 milijuna kuna

Navela je i kako je minimalni iznos potreban za realizaciju sajma nešto manje od dva milijuna kuna a od proračunskih sredstava pokrovitelja odnosno Ministarstva kulture, Grada Pule, Istarske županije i Turističke zajednice Grada ove je godine izdvojeno 750 tisuća kuna što predstavlja 38 posto ukupnih sredstava. Srednji i mali sponzori trebali bi osigurati 530 tisuća a glavni sponzor 700 tisuća kuna.

"Uprava sajma svim silama se trudi riješiti problem, no riječ je o ozbiljnoj situaciji koja nam se događa neposredno pred održavanje sajma. Ako se ove godine sajam ne održi možemo slobodno reći da je ukinut", istaknula je Magdalena Vodopija dodavši kako upravo u vrijeme kada se najavljuje da će se Pula kandidirati za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, postoji opasnost da se jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija tako olako ugasi.

Na kraju je rekla da će se sudbina ovogodišnjeg sajma, koji bi se trebao održati od 4. do 13. prosinca, znati do sredine idućeg tjedna.

Vezane vijesti

Za uskrsni vikend u Istru ušlo oko 65 tisuća putnika

Za uskrsni vikend u Istru ušlo oko 65 tisuća putnika

Tijekom proteklog vikenda u Istru je preko triju graničnih prijelaza - Plovanija, Kaštel i Požane ušlo ukupno 65.710 putnika, među kojima su 53.653… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika