19.11.2009. / 07:34

Autor: Boris Bilas

Josipoviću i dalje velika prednost, Bandić bolji od Vidoševića

SDP-ov kandidat Ivo Josipović dobiva 27,6 posto glasova onih koji će sigurno izaći na izbore. Iza njega vodi se borba za ulazak u drugi krug između dva nezavisna kandidata Milana Bandića i Nadana Vidoševića.

I dok danas i službeno počinje izborna promidžba za izbor novoga, trećeg po redu, hrvatskog predsjednika ili predsjednicu, izborne ankete sve su sličnije i čini se kako za pobjedu na izborima konkuriraju još samo tri kandidata.

Posljednje u nizu istraživanja danas je objavio i Jutarnji list koji je telefonskim putem ispitao 1000 potencijalnih glasača.

Kao i u svim ostalim anketama i u ovoj vodi SDP-ov kandidat Ivo Josipović koji dobiva 27,6 posto glasova onih koji će sigurno izaći na izbore. Iza njega vodi se borba za ulazak u drugi krug između dva nezavisna kandidata Milana Bandića i Nadana Vidoševića.

Bandić 15,4 - Vidošević 12,7

Prema anketi Jutarnjeg Bandić dobiva 15,4 posto glasova i ima manje od tri posto prednosti ipred Vidoševića kojeg trenutno podržava 12,7 posto potencijalnih birača.

Najveće iznenađenje ove ankete je bivši ministar znanosti Dragana Primorac koji je dobio potporu 8,1 posto ispitanika, što je samo 0,3 manje od kandidata njegove bivše stranke Andrije Hebranga.

Primorac je u ovoj anketi dobio čak 2,1 posto veću podršku od HNS-ovke Vesne Pusić koju podržava 6 posto ispitanika.

Josipović pobjeđuje i u drugom krugu

Treba naglasiti kako je Jutarnji ispitao i potencijalne rezultate drugog kruga, a i tu najviše razloga za zadovoljstvo ima Ivo Josipović koji uvjerljivo pobjeđuje i Milana Bandića i Nadana Vidoševića. Zamnimljivo kako bi u slučaju da u drugi krug uđu Vidošević i Bandić prema ovoj anketi Vidošević pobijedio zagrebačkog gradonačelnika s prednošćo od osam posto (42,8-36,3).

Podsjetimo, u utrci će sudjelovati 12 kandidata čije je kandidature Državno izborno povjerenstvo (DIP) jučer proglasilo pravovaljanima jer su prikupili više od 10 tisuća potpisa potpore.

Potporu stranaka imat će petero kandidata: HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang, SDP-ov Ivo Josipović, IDS-ov Damir Kajin, HNS-ova kandidtkinja Vesna Pusić i Slavko Vukšić iz Demokratske stranke slavonske ravnice - Slavonska ravnica, a sedmero kandidata na izbore izlazi kao nezavisni kandidati: Milan Bandić, Josip Jurčević, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Škare-Ožbolt, Miroslav Tuđman i Nadan Vidošević.

Prvi izborni krug za predsjednika Republike održat će se 27. prosinca i osvoji li tko od kandidata većinu glasova svih birača koji iziđu na izbore, Hrvatska će u prvome krugu dobiti novog predsjednika.

Novi predsjednik dužnost preuzima 18. veljače 2010.

U protivnom, dva kandidata s najviše osvojenih glasova idu u drugi izborni krug koji će se održati 10. siječnja iduće godine. Pobjednik i novi predsjednik bit će kandidat koji u drugome krugu osvoji više glasova. Ako kandidati na ponovljenim izborima osvoje jednak broj glasova birača, izbor se još jedanput ponavlja.

Izabrani predsjednik preuzima dužnost posljednjeg dana mandata predsjednika, 18. veljače 2010., prisegom pred Ustavnim sudom.

Najavljeni predsjednički izbori peti su u neovisnoj Hrvatskoj: 1992. i 1997. za hrvatskog predsjednika izabran je Franjo Tuđman, a 2000. i 2005. Stjepan Mesić.

Na izborima 1992. bilo je osam kandidata, 1997. trojica, a na prošlim predsjedničkim izborima 2005. bilo je 13 kandidata.

Vezane vijesti

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u emisiji '60 minuta' televizije 24sata i govorio o svom odnosu s novim predsjednikom HDZ-a… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 19.11.09. 07:52

koji kurac stalno tome pedercicu dajete neku prednost,pa laze cim zine on nema muda za borbu protiv korupcije zato sta je Mesicev covik a taj je do grla korumpiran...


registracija
6/10/09

pfefer, 19.11.09. 09:09

narod kaže na kraju bič pukne finiš je bitan a ne glupe ankete


registracija
4/1/09

miroljubiv, 19.11.09. 16:41

Besramno bogati političari,koji bolesno žude za još moći i autokracijom,prvenstveno oni iza kojih čeka krupni,privatni kapital,malo zamagljene priče o Europi kroz dugački tunel sa bezbroj uvjeta.to je sve što nude svih 12 kandidata.već čujem izjave kolega da ni neće izaći na izbore,jer su namjerno naštimani s tajmingom u korist desnice,ali NITKO baš nitko ne spominje tko je provjerio umrle glasače,koliki im je broj,i za koga umrli najčešće glasaju? Josipović je samo muzičar,a poznato je da takve osobe žive u svom svijetu.za Bandićem se vuče shizofrenija.tko je obavio psihološka,a nekima je potreban i psihijatrijski pregled,to javnost neće doživjeti da se objelodane svi podaci testiranja...


registracija
8/11/06

Willie, 19.11.09. 22:38

.... pa kako sad to !? Gdje nam je Tovarov kandidat dr. nauka i nebuloza Hebrang ???? Po njegovom pobjeđuje isti tren čim utrka počne. ;))) 160.500 (mislim da je tako navedeno) je odmah donio - doneo bi on i sve ostale potpise, svih Hrvata koji imaju pravo glasovanja, no, nije imao dovoljno vremena. :(((
Bože, izgleda da ga je tata pravio kroz gazu kroz koju se cijedi surutka. ;))


registracija
8/11/06

Willie, 19.11.09. 22:45

... zaboravio sam napomenuti i poznatu izjavu dr. nebuloze Hebranga (da se Tovar podsjeti): "Ja ne lažem, samo povremeno ne govorim istinu ..... (?) što je puno pristojnije (???????) Koji fino odgojen lik, koji intelekt, koje ponosno držanje.
Dali ga itko može zamisliti kao predsjednika bilo koje države??
Ja mu ne bi povjerio ni dvije nacrtane ovce na čuvanje. ;))


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika