20.11.2009. / 07:26

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Povijesna odluka: Belgijski premijer Herman van Rompuy prvi predsjednik EU

Herman van Rompuy, 62-godišnji flamanski demokršćanin prilično je nepoznat izvan Belgije. U manje od godinu dana koliko je na čelu belgijske vlade uspio je smanjiti napetosti između Flamanca na sjeveru zemlje i frankofonih Belgijaca na jugu zemlje

Herman van Rompuy (lijevo), švedski premijer Fredrik Reinfeldt i Catherine Ashton (Foto: Reuters)Herman van Rompuy (lijevo), švedski premijer Fredrik Reinfeldt i Catherine Ashton (Foto: Reuters)Čelnici 27 zemalja članica Europske unije izabrali su u četvrtak navečer na izvanrednom summitu u Bruxellesu belgijskog premijera Hermana van Rompuya za prvog stalnog predsjednika Europskog vijeća, a Britanku Catherine Ashton za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Herman van Rompuy, 62-godišnji flamanski demokršćanin prilično je nepoznat izvan Belgije. U manje od godinu dana koliko je na čelu belgijske vlade uspio je smanjiti napetosti između Flamanca na sjeveru zemlje i frankofonih Belgijaca na jugu zemlje.

Jednoglasni izbor

Članica britanske Laburističke stranke, barunica Catherine Ashton (53) zamijenila je prošle godine Petera Mandelsona na mjestu povjerenika Europske komisije za trgovinu. Njezin je izbor potpuno iznenađenje, pogotovo što nema iskustva na području vanjske politike.

"Predstavljam vam novo vodstvo Europske unije na ovoj povijesnoj konferenciji za novinare. Zadovljstvo mi je što mogu objaviti da je Europsko vijeće jednoglasno izabralo za svog prvog stalnog predsjednika u povijesti Hermana van Rompuya i prvu visoku predstavnicu za vanjsku politiku Catherine Ashton", rekao je Reinfeldt.

"Ovo je odluka u kojoj su sudjelovali čelnici svih zemalja članica, svi su saslušani i odluka je donesena jednoglasno", istaknuo je Reinfeldt.

"Herman van Rompuy je bio ministar za proračun, bio je potpredsjednik vlade i uvjeren sam da će biti izvrstan na čelnom mjestu u Vijeću", dodao je Reinfeldt.

Van Rompuy će preuzeti dužnost 1. siječnja 2010.

Reinfeldt je pohvalio Catherine Ashton za njezinu ulogu u Domu lordova prilikom postupka ratifikacije Lisabonskog ugovora u britanskom parlamentu, a kao povjerenica za trgovinu "pokazala je koliko je temeljita i koliko je dobra u uvjeravanju ljudi. Sretni smo što je imenovana", rekao je Reinfeldt.

Herman van Rompuy će preuzeti dužnost 1. siječnja 2010., a Catherine Ashton, koja će ujedno biti i potpredsjednica Europske komisije, još mora proći postupak saslušanja u Europskom parlamentu. Nova Komisija, a s njom i potpredsjednica Ashton, mogla bi biti potvrđena krajem siječnja ili početkom veljače sljedeće godine.

Novoizabrani prvi stalni predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy najavio je da će svoju dužnost obavljati diskretno, tražiti konsenzus i poštovati posebnost svake zemlje članice.

Europa treba biti prednost

"Naša Unija pripada svakome od nas. Europa treba biti prednost za svaku zemlju članicu", rekao je Van Rompuy u svom prvom istupu nakon što izabran jednoglasnom odlukom svih čelnika zemalja članica Europske unije.

"Naša je snaga u različitosti, koja ostaje naše bogatstvo. Svaka zemlja ima vlastitu povijest, vlastitu kulturu, vlastiti način djelovanja. Naš put može voditi prema zajedničkom odredištu, ali mi ćemo uvijek nositi različitu prtljagu na tom putu. Nijekati to bilo bi kontraproduktivno, bez poštovanja naših različitosti nikada nećemo izgraditi jedinstvo i to načelo uvijek ću imati na umu", rekao je Van Rompuy u pripremljenom govoru.

"U pregovorima svaka zemlja treba izići kao pobjednica. Pregovori koji završe porazom jedne strane nisu dobri pregovori. Kao izabrani predsjednik Vijeća svakog ću pozorno slušati i nastojati da naše rasprave donesu rezultate svima", nastavio je Van Rompuy s izlaganjem svoga programa.

Profil dijaloga

"Bilo je puno rasprava o profilu budućeg predsjednika, ali samo je jedan profil moguć: profil dijaloga, jedinstva i akcije. Bit ću diskretan u medijima, naročito sljedeći tjedan. To je navika koju sam stekao i tako ću nastaviti. Cijeli moj politički život odvijao se u znaku razumijevanja i poštovanja prema suparniku i tako ću nastaviti", istaknuo je Herman van Rompuy.

Mandat stalnog predsjednika Europskog vijeća traje dvije i pol godine i može se jedanput produžiti na još dvije i pol godine. Uvođenjem stalnog predsjednika ukida se rotirajuće predsjedništvo koje se mijenja svakih šest mjeseci. Predsjednik će pripremati summite i predstavljati EU na svjetskoj sceni.

Herman van Rompuy, 62-godišnji flamanski demokršćanin, uživa ugled diskretnog i vještog graditelja kompromisa. U belgijski parlament ušao je 1988. godine, a od 1993. do 1999. godine bio je ministar za proračun. Prije ulaska u politiku radio je belgijskoj središnjoj banci od 1972. do 1975. godine.

Studirao je filozofiju i ekonomiju na katoličkom sveučilištu u Leuvenu, jednom od najstarijih europskih sveučilišta. Poznat je po tome što piše haiku poeziju, a dvije su mu pjesme prevedene na engleski i objavljene u Wall Street Journalu. Van Rompuy je praktični katolik, otac dva sina i dviju kćeri.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 20.11.09. 19:27

Novinari iz NACIONALA! Kaze se B E L G I J A N A C a ne "belgijac"!? Naucite se jednom pravilno piskarati kad vec drugacije nemozete! Sramota od novinarstva pred javnoscu kad neznate svojim jezikom ispravno pistati!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika