22.11.2009. / 09:10

Autor: Boris Bilas

Izvještaj Kongresa: Jačanje veza kriminala i politike na zapadnom Balkanu

Navodi se kako je u zemljama zapadnog Balkana došlo do jačanja veza između organiziranog kriminala, političkih elita i ratnih zločinaca, zbog čega je moguće da kriminal do 2015. Postane uzrok eskalacije nasilja i kaosa u regiji

Hrvatska je daleko ispred ostalih zemalja zapadnog Balkana i nakon što ona vrlo brzo uđe u Europsku Uniju, ostalim zemljama ove regije za to će trebati puno više vremena jer nisu ostvarile dovoljan nivo reformi, ocjena je to analitičara istražne agencije američkog Kongresa, prenosi crnogorski dnevnik Dan.

Organizacija koja za kongresne zastupnike analizira događaje iz raznih područja vanjske i unutarnje politike, pripremila je dokument o stanju na zapadnom Balkanu, u kojem se kaže da organizirani kriminal potencijalno može do 2015. godine dovesti do novih problema u regiji.

Kriminal ugrožava sigurnost EU-a

Američki analitičari smatraju da svaka zemlja regije ima manje-više iste probleme, i da se administracija SAD mora maksimalno angažirati da se ne bi ponovili kaos i nasilje iz vremena raspada bivše SFRJ.

"Organizirani kriminal u regiji i dalje ugrožava europsku sigurnost, jer su balkanske države postale jedna od glavnih zona za ulazak kriminalnih struktura na prostor EU. Trgovina drogom, duhanom i ljudima, smatra se glavnom kriminalnom djelatnošću u regiji i donosi veliku zaradu ljudima koji su u to uključeni. Stoga je i povezanost pranja novca i organiziranog kriminala i dalje bitan problem", upozorava Kongresni istražni odjel (CRS).

Navodi se kako je u zemljama zapadnog Balkana došlo do jačanja veza između organiziranog kriminala, političkih elita i ratnih zločinaca, zbog čega je moguće da kriminal do 2015. postane uzrok eskalacije nasilja i kaosa u regiji.

Ozbiljan sigurnosni problem

"Osim što unazađuje demokratski razvoj i urušava vladavinu prava, organizirani kriminal je postao ozbiljan sigurnosni problem. U Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, BiH, Makedoniji i Hrvatskoj, Vlada SAD pomaže jačanje borbe protiv organiziranog kriminala, ali se očekuje da ti projekti tek pokažu rezultate. Stoga je plan nove administracije da se vrlo aktivno uključi u suzbijanje organiziranog kriminala u regiji", zapazili su autori izvještaja.

U izvještaju je posebno istaknuta Crna Gora jer autori smatraju da u toj državi ne postoji vladavina prava i to je najveća prepreka na putu prema EU i NATO-u, dok se pozitivno komentira stanje međuetničkih odnosa u zemlji, kao i odnos s Europskom Unijom.

"Zabrinjava, međutim, konstantno upozoravanje na iste probleme s kojima se Crna Gora suočava, što ukazuje na nepostojanje kapaciteta za rješavanje određenih problema", naglašava CRS te upozorava da je Crna Gora primala dodatni iznos američke pomoći od kraja prošlog desetljeća u znak priznanja službenog Washingtona zbog iskazanog političkog otpora režimu Slobodana Miloševića u Srbiji.

Vezane vijesti

'Mafija me nije natjerala na ostavku'

'Mafija me nije natjerala na ostavku'

U jednom od mailova agencije Stratfor koje je Wikileaks objavio, analitičar Marko Papic tvrdi kako je Ivo Sanader dao ostavku na mjesto premijera… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika