23.11.2009. / 12:17

Autor: Andrea Belin

Ipak ne šteti: Redovito ispijanje alkohola poboljšava rad srca kod muškaraca

Najnovije istraživanje provedeno u Španjolskoj je pokazalo da svakodnevna konzumacija alkohola smanjuje mogućnost srčanig oboljenja kod pripadnika jačeg spola

Alkohol blagotvorno djeluje na srceAlkohol blagotvorno djeluje na srceZnanstvenici još uvijek pokušavaju otkriti kako alkoholna pića utječu na organizam pripadnika oba spola. Jedno takvo istraživanje nedavno je provedeno u Španjolskoj.

Rezultati su pokazali da svakodnevna konzumacija alkohola smanjuje mogućnost srčanih oboljenja kod muškaraca.
Međutim, tim stručnjaka koji je proveo ovo istraživanje smatra da prekomjerna konzumacija alkohola povećava rizik od nekih drugih oboljenja jer je alkohol odgovoran za više od milijun smrtnih slučajeva godišnje.

Ispitanici su tijekom ovog istraživanja bili podijeljeni u šest kategorija, od onih koji nikada nisu popili ni kap alkohola do onih koji su svakodnevno unosili u organizam do devedeset grama alkohola.

Muškarci koji su pili alkoholna pića u manjim količinama, rizik od srčanih oboljenja smanjen je za trideset i pet posto dok kod onih koji su popili, primjerice više od deset čaša dnevno, imaju pedeset posto manje šanse od srčanih oboljenja.

Kod žena je situacija potpuno drugačija. Znanstvenici tvrde da se u ženskom organizmu alkohol razgrađuje na drugačiji način te da pripadnice mlađe životne dobi, od različitih bolesti štite određeni hormoni.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika