03.12.2009. / 12:09

Autor: Nacionalova redakcija

Ministri financija traže regionalni plan za oporavak gospodarstava Europe

Cilj REPARIS-a jest pridonijeti izravnim stranim ulaganjima kao i portfeljnim ulaganjima, poticati razvoj privatnog i financijskog sektora, unaprijediti poslovnu okolinu i ulagačku klimu te omogućiti integriranje u Europsku Uniju

Philippe Le HouérouPhilippe Le HouérouMinistri financija i državni dužnosnici osam zemalja južne, istočne i središnje Europe danas se sastaju u Beču kako bi podržali jedinstven regionalni akcijski plan koji će povećati stabilnost njihovih gospodarstava kao i pomoći podržati njihovo pristupanje ili približavanje Europskoj Uniji. Konferencija, čiji je domaćin Centar Svjetske banke za reformu financijskog izvješćivanja, okuplja ministre financija i predstavnike Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore i Srbije.

U svjetlu trenutne financijske krize, akcijski plan nastoji odmah pomoći svakom gospodarstvu u temeljnom unapređivanju regulatornog okvira za financijsko izvješćivanje kao i osuvremenjavanju stručnih i akademskih obrazovnih sustava u području računovodstva i revizije.

Reforme su ključne

“Reforme financijskog izvješćivanja od ključne su važnosti za gospodarski razvoj”, izjavio je Philippe Le Houérou, potpredsjednik Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju. “Akcijski plan o kojem će se suglasiti ministri financija pomoći će svakoj od zemalja u svladavanju neposrednih izazova trenutne financijske krize unaprjeđujući klimu za unutrašnje i vanjsko ulaganje, što je veoma važno za otvaranje radnih mjesta i gospodarski razvoj. Također će pomoći svakoj zemlji da ubrza usklađivanje financijskog izvješćivanja i revizije kako bi ono bilo sukladno zahtjevima EU“.

U izjavama tijekom konferencije Ministarstva su potvrdila svoju potporu programu koji su zajednički razvili „Put u Europu – program reforme računovodstva i institucionalnog osnaživanja“ (REPARIS), plan za razdoblje od 2009.-2013. Program REPARIS namijenjen je uvođenju, primjeni i djelotvornoj provedbi relevantnih dijelova pravne stečevine EU. Pravna stečevina ne samo da uključuje Direktive o pravu trgovačkih društava i uredbe koje se na njih odnose, već i provedbu najboljih praksi Europske Unije u kojima su objedinjeni međunarodni standardi.

Predstavnici Europske Komisije i Vijeća za regionalnu suradnju pozdravili su pravodobnost i važnost ove inicijative.

Inicijativa REPARIS

Cilj REPARIS-a jest pridonijeti izravnim stranim ulaganjima kao i portfeljnim ulaganjima, poticati razvoj privatnog i financijskog sektora, unaprijediti poslovnu okolinu i ulagačku klimu te omogućiti integriranje u Europsku Uniju.

Da bi se to postiglo, uspostavljene su regionalne zajednice prakse koje okupljaju najvažnije dionike unutar svake zemlje kako bi se usredotočili na rješavanje hitnih problema u provedbi financijskog izvješćivanja, revizije kao i u stručnoj izobrazbi računovođa.

„Iako sve zemlje nisu na istoj etapi svoga putovanja na Putu u Europu i tranziciji prema uspješnoj tržišnoj ekonomiji, njihovo je željeno odredište isto a izazovi istovjetni“, izjavio je John Hegarty, voditelj Centra Svjetske banke za reformu financijskog izvješćivanja. “Neke zemlje su već uspješno riješile neke od izazova tranzicije pa su u okviru novih zajednica prakse podijelile korisna iskustva sa susjednim zemljama”.

Uspostava mreže regulatora

Glavne intervencije programa uključuju strateške inpute o (a) izradi nacrta i postupnom uvođenju zakonskog i regulatornog okvira za usklađivanje s pravnom stečevinom EU; (b) ustroju institucija i operativnih postupaka; i (c) nacrtu programa trajnog usavršavanja i edukacije, kako akademskog tako i stručnog. Nadalje, Program uključuje organizaciju twinninga s vodećim stranim institucijama te uspostavu i pokretanje mreže regulatora, tijela koja uspostavljaju standarde te dužnosnika zemalja sudionica.

Sudionicima konferencije obratili su se Ministar vanjskih poslova Republike Austrije, Michael Spindelegger te državni tajnik Ministarstva financija Republike Austrije, Reinhold Lopatka, koji je istaknuo potporu Austrijske vlade ovoj inicijativi i partnerstvu. Financiranje programa REPARIS omogućila je Austrijska agencija za razvoj.

„Prepoznali smo važnost ove inicijative zato što su valjano financijsko izvješćivanje i revizija neophodni elementi ulagačke klime koja je povoljna za strana ulaganja i održiv gospodarski rast“, izjavila je veleposlanica Brigitte Oeppinger–Walchsofer, ravnateljica Austrijske agencije za razvoj.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika