06.12.2009. / 13:56

Autor: Martina Čizmić

CIA u šoku: Amazon prodaje službeni priručnik obavještajne agencije

CIA je ostala šokirana što je takav materijal izašao u javnost, no ne zbog trikova koji su u današnje vrijeme visoke tehnologije zastarjeli i gotovo neupotrebljivi

Priručnik za CIA-ine agente za samo 15 dolaraPriručnik za CIA-ine agente za samo 15 dolaraKada je početkom 1950.-ih godina američka obavještajna agencija CIA unajmila iluzionista i profesionalnog mađioničara Johna Mulhollanda da napiše priručnik za njihove agente, cijeli je projekt bio u strogoj tajnosti.

Mulholland je za CIA-u napravio dva ilustrirana priručnika u kojima je agente pokušao naučiti praktičnim trikovima za preživljavanje u obavještajnom svijetu.

Tijekom godina se vjerovalo da su svi primjerci priručnika koji je trebao agente na terenu naučiti kako da neprimjetno stave pilulu u piće ili preuzmu dokumente od drugog agenta.

LSD-om drogirali Amerikance

Gotovo 60 godina kasnije, taj se priručnik može kupiti za samo 15 dolara na stranici virtualne knjižare Amazon.

CIA je ostala šokirana što je takav materijal izašao u javnost, no ne zbog trikova koji su u današnje vrijeme visoke tehnologije zastarjeli i gotovo neupotrebljivi. Nego zbog činjenice da se u priručniku opisuje akcija "MK-ULTRA" u sklopu koje je bilo proizvedeno više od 100 milijuna doza LSD-a pomoću kojih su agenti CIA-e drogirali Amerikance.

Prema priručniku, ta nezakonita akcija u potpunosti je promijenila način odrastanja američke mladeži početkom 60-ih godina i usmjerila ih na eksperimentiranje sa halucinogenim drogama.

CIA je na taj način željela provjeriti može li se iskoristiti LSD za pridobivanje informacija od stranih agenata, a kao pokusne kuniće koristila je mušterije u bordelima New Yorka i San Franicsca, ali i u psihijatrijskim bolnicama i zatvorima.

Vezane vijesti

Google, Amazon i Facebook prijete 'mrakom' na netu

Google, Amazon i Facebook prijete 'mrakom' na netu

U sve žešćoj bitci za budućnost interneta neki od vodećih 'siteova' poput Facebooka i Googlea razmišljaju o koordiniranome gašenju tih popularnih… Više

Komentari

registracija
16/6/09

Trenk, 06.12.09. 19:40

Prirucnik moze u javnost, kakav LSD ?
Sada to CIA-radi sa vakcinama, a distribuira ministar Milinovic, probe su izvrsene u ogranku HDZ-a kod SAMANA Luke - prvi zamorac je umro od predoziranja. ( Probe izvrsene u susjedstvu).


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika