07.12.2009. / 16:21

Autor: Hrvoje Šimičević

Mesić: USKOK bi zbog prodaje Ine trebao ispitati Sanadera i Polančeca

"Rekao je da će razgovarati, ali nakon toga je odustao. Rekao mi je da je sve rješeno, odnosno da je sve riješio Polančec. Što je Polančec dogovorio, mi to još pouzdano ne znamo", rekao je Mesić

Predsjednik Stjepan Mesić kazao je danas u emisiji S Predsjednikom uz kavu kako bi USKOK trebao ispitati bivšeg premijera Ivu Sanadera i nekadašnjeg ministra gospodarstva Damira Polančeca o prodaji INE.

"Bilo bi dobro da USKOK pita Sanadera što je Hrvatska dobila prodajom Ine. Hrvatska sada ima 43 posto, a 47 posto vlasničkog udjela ima MOL. Međutim, ključna je stvar da sva upravljačka prava ima MOL", rekao je predsjednik u emisiji Hrvatskog radija, dodavši kako je nekadašnjeg premijera mnogo puta pokušao nagovoriti da razgovara sa članovima Uprave za vrijeme prodaje Ine.

"Rekao je da će razgovarati, ali nakon toga je odustao. Rekao mi je da je sve rješeno, odnosno da je sve riješio Polančec. Što je Polančec dogovorio, mi to još pouzdano ne znamo", rekao je Mesić, potvrdivši da je pročitao nedavno objavljeni ugovor između Ine i MOL-a, ali da u njemu nije saznao koje su konkretne koristi za Hrvatsku.

Državna revizija nije obavljala posao

Govoreći o brojnim aferama koje potresaju državu, Mesić je istaknuo kako su za njihovo otkrivanje zaslužni ponajprije mediji. "Oni su otvorili skoro sve afere, a DORH se naknadno uključivao, na preporuku ili na vlastitu inicijativu", ustvrdio je hrvatski predsjednik, dodavši i kako po tome pitanju ima prigovor na rad Državne revizije. "Oni su imali sve materijale ali su u većini slučajeva samo zaključili da je riječ o nezakonitom poslovanju, bez da su takvo ponašanje sankcionirali preko DORH-a. Oni su bili ti koji su najviše zadržavali istrage, ali samo zbog regulative, ne zato što nisu htjeli da se otkriju nezakonite radnje. Stvar je u tome bila da se afera pokrene, ali se istraga nikada ne privede kraju", kazao je Mesić.

Demantirao je navode pojedinih političara koji ga optužuju da se nezakonito bogatio tijekom svojih mandata. "Niti jednom nisam koristio poziciju za bogaćenje pa na kraju nisam ni bogat. Oni koji me optužuju neka dođu do mene i provjere sve što imam", ustvrdio je Mesić, ponovivši još jednom kako nije ništa imao sa Podravkinim kreditima SMS-u, za što ga optužuje Polančec. "Polančec to itekako dobro zna. Međutim, vjerojatno se oko njega proširio taj požar, pa je dim došao i do njega. On sa guši pa zbog toga nesuvislo govori", slikovit je bio Mesić.

Otišao bih da sam Kalmeta

Komentirajući situaciju oko ministra Božidara Kalmete, Mesić je rekao da bi odstupio iz vlade da je na njegovom mjestu, ali da je ta odluka isključivo na Kalmeti.

Mesić je prokomentirao i predizbornu kampanju za njegova nasljednika. Smatra kako su većina tema s kojima se predsjednički kandidati služe promašene, 'jer se ne govori ono što predsjednik prema ustavu može učiniti'. Mesić naime smatra kako se previše govori o željama, koje obzirom na svoje funkcije ne bi mogli ispuniti ni parlamentarci. "Prave teme za predsjedničke izbore bi trebale biti europsko usmjerenje kandidata, provođenje reformi, i zauzimanje stavova u vezi gospodarstva. Predsjednik se mora brinuti o svim mehanizmima države. Nisam čuo puno prijedloga o tome na koji način da postanemo izvozna privreda", primjetio je predsjednik.

Mesić je rekao da ne zna tko će od trenutačnih suradnika ići s njim u novi ured, nakon što on ode sa predsjedničkog položaja, ali i da ne zna kada će se otvoriti ured u koji će se 'useliti'. "Ta je zgrada 20 godina izvan upotrebe, devastirana i u trošnom stanju. Pojedini kandidati su kritični po tome pitanju, odnosno ne žele da mi se dodjeli takav ured. Međutim, da su imalo informirani, vidjeti bi kako je to u etabliranim demokracijama", kazao je Mesić, te se osvrnuo i na konkretne kritike čelnika sabora Luke Bebića tome pitanju. "Ne znam zašto to Bebić govori, jer on dobro zna da neću biti u operativnoj politici. Ali, eto, vjerojatno to spominje kako bi sebi dao na važnosti. Eto i da Luka nešto kaže", rekao je predsjednik.

Najveći uspjeh zaustavljanje vojnog udara

Kao svoje najveće uspjehe za vrijeme predsjedničkog mandata, Mesić je na vanjskopolitičkom planu istaknuo ulazak Hrvatske u NATO. "Na unutrašnjem planu to je svakako zaustavljanje vojnog udara, nakon čega je vojska postala depolitizirana. Nakon odlaska generala koji su se bavili politikom, iz vojske je postepeno izašla i politika", rekao je predsjednik Mesić, izrazivši žal za činjenicom što za vrijeme njegova mandata Hrvatska još nije ušla u Uniju.

"Pamtit će me po tome što je Hrvatska izašla iz izolacije, bio sam veliki zagovornik suradnje u regiji, zagovornik provođenja reformi i euroatlantskih integracija", istaknuo je među ostalim predsjednik na Hrvatskom radiju.

Zabrana Jezerincu

Predsjednik se osvrnuo i na nedavne javne istupe vojnog ordinarija, biskupa Josipa Jezerinca te je ustvrdio kako si on uzima više prava nego što mu pozicija dozvoljava.

"On je vojnik i nema se prava miješati u politiku. Još jedan takav istup i zabranit ću mu pristup u vojne objekte", kazao je Mesić te je dodao kako je očito da u crkvi ima onih koji pokušavaju napraviti reviziju 2. svjetskog rata.

Mesić je ponovio i tezu da su antifašisti svojom borbom u 2. svjetskom ratu pomogli stvaranju suvremene hrvatske države.

"Da nije bilo antifašizma vratila bi se Kraljevina Jugoslavija i kralj Petar Karađorđević sa svojim ministrom Dražom Mihailovićem", rekao je Mesić u razgovoru za Hrvatski radio.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 07.12.09. 19:03

Prodaja INE je sluzila samo na kratko,za isplatu silnih mirovina,povlastenih i ne povlastenih,pomoc Herceg-Bosni,pomoc nebrojenih Opcina i Opcinica,drzavnom aparatu,donacija crkvi,mitu i korupciji,kradji i t.d.Ti novci su jednostavno bili KAP u MORU silnim zahtjevima korumpirane drzave.


registracija
24/11/09

friz, 07.12.09. 23:03

u Kini bi za takav sramni ugovor već visjeli zbog veleizdaje i podrivanja nacionalnih interesa.A kod nas tek blijedi natpisi o tome da bi ih trebalo ispitati.Kakvu smo bagru imali do sada, mislim na ovu dvojicu Polija i Sanadera na vlasti,uopće se ne ćudim da jačaju pokreti kao Radnička borba,jer obični ljudi više nemaju kuda.Ispada da je ova država stvorena radi šačice korumpiranih nakaza koji se svi od reda lupaju u prsa kako su veliki Hrvati.A jedini im je cilj kako nas pokrast,prevariti i vladati nama.Kod toga ne biraju sredstva.Sve takve trebalo bi POSTRELJAT ILI POVJEŠAT ,za primjer svima onima koji bi se nešto slično u budućnosti eventualno usudili napraviti.


registracija
8/8/09

tovar62, 08.12.09. 11:38

tko ti gleda u casicu i govori srecu izdajicooli ti Juda,koliko si u Hagu dobil srebrenjaka....


registracija
8/12/09

mikica555, 08.12.09. 13:45

E moj Stipe, sad mu možeš soli na rep baciti. A di si bija kad je grmilo ???????'''


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika