Objavljeno u Nacionalu br. 734, 2009-12-08

Autor: Berislav Jelinić

Kriminalna prošlost: Prije Hrvatske opasna banda operirala i na Azurnoj obali

u bandi koja trenutačno intenzivno djeluje u Zagrebu nekoliko je mlađih muških osoba u dobi između 20 i 25 godina. Potječu iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a neka policijska izvješća upućuju na to da je riječ o istoj skupini koja je proteklih godina krala u vilama na Azurnoj obali

PROVALE U VILE NA AZURNOJ OBALI imaju mnogo zajedničkih obilježja s nedavnim pljačkaškim akcijama u ZagrebuPROVALE U VILE NA AZURNOJ OBALI imaju mnogo zajedničkih obilježja s nedavnim pljačkaškim akcijama u ZagrebuNakon što je Nacional prošlog tjedna objavio veliku priču o misterioznoj lopovskoj bandi koja već mjesecima provaljuje u kuće imućnih Zagrepčana dok oni spavaju i krade im slike, novac i skupocjene automobile parkirane pred kućom, iz izvora bliskih istražiteljima polako se doznaju i dodatne pojedinosti o počiniteljima.

Kako ističu Nacionalovi izvori, u bandi koja trenutačno intenzivno djeluje u Zagrebu nekoliko je mlađih muških osoba u dobi između 20 i 25 godina. Potječu iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a neka policijska izvješća upućuju na to da je riječ o istoj skupini koja je proteklih godina krala u vilama na Azurnoj obali.

Na meti i vila Eltona Johna

Ondje su po prepoznatljivom obrascu provalili u mnoge elitne vile, krali nakit i odvozili skupe aute, a na njihovoj meti prije nekoliko godina navodno se našla i vila britanskog pjevača Eltona Johna. U istragama koje su proteklih godina vodile policije stranih zemalja vrlo često se pojavljivala nikad dokazana teza da takve vješte provalničke bande zapravo rade po nalogu nekoga iz zaštitarske industrije, jer nakon svake provale zabrinuti vlasnici traže pomoć zaštitarskih tvrtki i kupuju skupu opremu za nadzor.

U prilog toj tezi europski su istražitelji navodili vrlo čest slučaj da provalnici iz žrtvina doma uzmu neke pokretne stvari, uglavnom novac, nakit i skupe tehničke aparate, no u više navrata dogodilo se da provalnici uzmu predmete manje vrijednosti, a da iza sebe ostave one vrednije koji su im također bili dostupni.

Zarada nije glavni motiv

Da im zarada nije glavni motiv, ukazuju i neki slučajevi provala na teritoriju Hrvatske: policija je iz zagrebačkog podzemlja dobila informacije da su neka od vozila, vrijedna nekoliko desetaka tisuća eura, nakon provale i krađe bila nuđena na prodaju po mnogo manjoj cijeni, od samo nekoliko tisuća eura.

Cilj te skupine pljačkaša tako je najvjerojatnije sijanje straha među imućnim građanima, a neki izvori ističu da su ti provalnici vrlo vješti, no da se u svojim akcijama uopće ne koriste plinom. Istražiteljima koji već mjesecima rade na tom slučaju proteklih je dana pristigla i informacija da su nepoznate osobe nedavno nekim Zagrepčanima nudile na prodaju ukradene slike Ede Murtića, i to po cijeni od samo dvije-tri tisuće eura.

Vezane vijesti

Preminuo osumnjičenik za pljačku nakon potjere

Preminuo osumnjičenik za pljačku nakon potjere

Muškarac osumnjičen za sinoćnju pljačku poslovnicu Privredne banke na Jarunu u ulici Hrvoja Macanovića preminuo je noćas u Kliničkoj bolnici Sestara… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 23.12.09. 13:24

Doci ce oni na svoj mijesto, a od nas svaki treba prijaviti sto moze pomoci policiji!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika