10.12.2009. / 07:37

Autor: Hina

Mega-poplava stvorila Sredozemlje prije pet milijuna godina

Sredozemno more je ostalo bez veze sa svjetskim oceanima prije oko 5,6 milijuna godina, vjeruju znanstvenici. Velika poplava provalila je potom kroz gibraltarski tjesnac i ponovno napunila sredozemni bazen

Današnje Sredozemno more nastalo je zahvaljujući golemoj poplavi iz Atlantika prije oko 5,3 milijuna godina, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje skupine pod vodstvom Daniela Garcia-Castellanosa iz španjolskog instituta CSIC objavio je ovoga tjedna časopis Nature.

Sredozemno more je ostalo bez veze sa svjetskim oceanima prije oko 5,6 milijuna godina, vjeruju znanstvenici. Velika poplava provalila je potom kroz gibraltarski tjesnac i ponovno napunila sredozemni bazen.

Poplavu su mogli izazvati tektonski poremećaji, erozija i rast razina mora, po istraživačima.

Bušotine i seizmički podaci otkrili su 200 kilometara dug kanala kroz gibralatarski tjesnac koji su oblikovale poplavne vode.

Poplava je počela manjim prelijevanjima tijekom nekoliko tisuća godina no 90 posto vode potom se prelilo u samo dvije godine, po istraživačkom timu.

U ponovnom povezivanju Sredozemlja s Atlantikom moguće je da je razina mora povremeno rasla čak i za više od 10 metara dnevno.

Vezane vijesti

Prošle godine u Sredozemlju poginulo preko 1500 izbjeglica

Prošle godine u Sredozemlju poginulo preko 1500 izbjeglica

Više od 1500 osoba utopilo se ili je nestalo u Sredozemlju 2011., godine u kojoj je stradalo najviše izbjeglica koji su preko toga mora tražili spas,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika