21.12.2009. / 15:21

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Dalmatinski HUP traži prenamjenu Lore u marinu za megajahte

Marušić je pritom istaknuo kako zahtjev za prenamjenu Lore u civilne svrhe nije pritisak na vojsku niti je usmjeren protiv NATO-a, nego bi se tom prenamjenom "mogle zaposliti tisuće ljudi"

Ratna luka LoraRatna luka Lora

Dalmatinska podružnica Hrvatske udruge poslodavaca predstavila je svoj zahtjev za prenamjenom ratne luke Lora u Splitu. HUP smatra kako bi ratnu luku trebalo pretvoriti u civilnu i od nje stvoriti marinu za megajahte.

"Mi poduzetnici i gospodarstvenici smatramo da ratnoj luci Lori ondje više nije mjesto, jer Split želi plaže, hotele, marine i jahte", izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Izvršnog odbora dalmatinskog HUP-a Hrvoje Marušić.

Pri tomu je istaknuo kako Lora ima sve mogućnosti da postane marina za velike jahte jer je gotova sva infrastruktura, odnosno pristupne ceste, zgrade i športski tereni.

Prenamjenom do novih radnih mjesta


Marušić je najavio da će izvršni odbor u pismu vladi predložiti da se ratna luka Lora prenamijeni u civilne, to jest gospodarske svrhe, a službeno će i od gradonačelnika Željka Keruma zatražiti da se u dnevni red jedne od sljedećih sjednica Gradskog vijeća uvrsti rasprava o tome želi li grad preuzeti Loru.

Marušić je pritom istaknuo kako zahtjev za prenamjenu Lore u civilne svrhe nije pritisak na vojsku niti je usmjeren protiv NATO-a, nego bi se tom prenamjenom "mogle zaposliti tisuće ljudi".

Napomenuo je da se u Tivtu gradi velika marina za megajahte koje će prezimljivati u Crnoj Gori umjesto u Hrvatskoj.

Također tražimo i promjenu zakona o skiperima - zaposlenicima na velikim brodovima, tako da im se omogući boravak u Hrvatskoj cijele godine jer to su skupi brodovi vlasnici kojih skupo plaćaju da budu zbrinuti tijekom zime, kazao je Marušić.

Obalna straža bliže granici

Marušić je izrazio neslaganje sa stajalištima neovisnog predsjedničkog kandidata Nadana Vidoševića koji se potkraj prošlog tjedna usprotivio zamislima o prenamjeni Lore i zauzeo se za njeno zadržavanje u hrvatskom vojnom sustavu i obalnoj straži.

"Čudim se da se Vidošević, koji je iz Splita i koji se predstavlja da je iz gospodarstva, protivi prenamjeni Lore. Većina Splićana i gospodarstvenika u Splitu nema takvo stajalište kao Vidošević", kazao je Marušić.

Po Marušićevu mišljenju obalnu stražu treba smjestiti bliže granici na otvorenom moru, a ne u duboku zaljevu kao što je smještena Lora.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika