Objavljeno u Nacionalu br. 736, 2009-12-22

Autor: Marko Biočina

NEDOSLJEDNOST REKTORA

Traži smjenu Tipurića, a studentima preporučao njegovu školu

Darko Tipurić Darko Tipurić Rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš već bi ovog tjedna trebao suspendirati dekana Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića zbog optužbi za navodno nelegalno poslovanje i organizaciju Međunarodne ljetne škole koju svake godine taj fakultet organizira. Ipak, još prije šest mjeseci Rektorat je od Uprave Ekonomskog fakulteta zatražio da im omogući upis šest stranih studenata u spornu ljetnu školu. Radi se o prepiski elektronskom poštom između Ane Ružičke, voditeljice Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu i nekoliko zaposlenika Ekonomskog fakulteta, koju u svom posjedu ima Nacional.

U tom dopisu rektorat je od fakulteta zahtijevao da za šest studenata Sveučilišta u Pečuhu temeljem dogovora o bilateralnoj studentskoj razmjeni omogući besplatni upis u ljetnu školu, koju im je, uz sveučilišnu školu hrvat- skog jezika, preporučilo upravo vodstvo Sveučilišta. Tipurićevi suradnici sada tvrde kako je to dokaz licemjerja rektora Bjeliša koji sad zbog ljetne škole traži smjenu deka- na, iako je i sam tu školu preporučivao stranim studentima. Inače, među većinom nastavnika Ekonomskog fakulteta u Zagrebu vlada mišljenje kako je suspenzija ustvari pokušaj rektora Bjeliša da diskvalificira Tipurića, kojeg smatra svojim najvećim protivnikom na izborima za novog rektora koji će se održati sljedeće godine.

Naime, činjenica je da suspenzija Tipurića u ovom trenutku ima malo efekta na upravljanje Ekonomskim fakultetom s obzirom na to da je Tipuriću praktički već istekao drugi mandat na čelu te institucije i da se više nema pravo kandidirati za tu poziciju. S druge strane, u zagrebačkim akademskim krugovima već se dulje vrijeme spe- kulira da bi se Tipurić mogao kanidirati za poziciju dekana, s obzirom na to da uživa podršku znatnog dijela fakultetskih predstavnika u Senatu sveučilišta. Dapače, prije nekoliko mjeseci on je uvjerljivo pobijedio na izborima za predstavnike Ekonomskog fakulteta u Senatu, usprkos brojnim negativnim tekstovima o njemu koji su tada objavljeni u nekim hrvatskim medijima. Tada je na tajnom glasovanju Tipurić osvojio 22 od mogućih 29 glasova svojih kolega, dok su njegovi protukandidati Vlado Leko i Tanja Kesić zajedno sakupili tek devet glasova.

Zato je jasno kako bi se na sveučilišnim izborima sljedeće godine Tipurić mogao sukobiti s Bjelišem, koji ima ambicija osvojiti i drugi mandat. Suspenzija bi zato mogla ozbiljno ugroziti Tipurićevu kandidaturu, a njegovi suradnici uvjereni su kako je to pravi razlog zašto je rektor odlučio tako rigidno kazniti Tipurića zbog nepravilnosti u poslovanju ljetne škole koju je utvrdilo povjerenstvo koje je u rujnu osnovao sam rektor. Upravo je rad tog povjerenstva bio razlog zbog kojeg je dosad u više navrata kod Bjeliša bezuspješno prosvjedovao Tipurić. On je optužio čelnika tog povjerenstva Ivana Vintera da ni jednom nije prisustvovao sjednicama fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta koje je donosilo sve odluke vezane za poslovanje ljetne škole, te da nije uvažio Tipurićeve molbe da ga se sasluša prije donošenja konačnih zaključaka. Zbog toga Tipurić sada tvrdi kako je osuđen bez prava na obranu.

Ipak, temeljem zaključka tog povjerenstva Bjeliš je od dekana Ekonomskog fakulteta zatražio ostavku, a kad ju je ovaj odbio podnijeti, najavio je da će ga suspendirati. Tom potezu usprotivili su se nastavnici i predstavnici studenata Fakulteta koji su na tajnom g lasovanju Tipuriću dali čvrstu podršku, no Bjeliš je najavio kako ne namjerava odustati od svoje namjere. Zbog toga sad neki od profesora Ekonomskog fakulteta smatraju kako je suspenzijom Bjeliš prekoračio svoje ovlasti i odredbe Statuta Sveučilišta, te kako bi se na ti temeljima mogla zahtijevati i njegova smjena.

Vezane vijesti

Tipurić: Sjednice NO Podravke bile su stresne i napete

Tipurić: Sjednice NO Podravke bile su stresne i napete

Bivši dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić posvjedočio je danas u nastavku suđenja u aferi "Spice" da su sjednice nadzornog odbora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika