24.12.2009. / 12:38

Autor: Deutsche Welle

Cirkus koji im ide na živce: Petina Nijemaca za ukidanje Božića

A kad je riječ o obiteljskim slavljima, dani Božića su u pravilu i dani da se sjetimo i drugih, mnogo tužnijih statistika. I Njemačka je zemlja u kojoj su obiteljske veze već odavno "pukle" i ovakvi dani te, osobito starije osobe, bolno podsjećaju na njihovu samoću

U ovim danima velike gužve oko nabavke bakalara, purice i poklona za rodbinu, mnogi bi se složili sa 18,6% stanovnika Njemačke koji bi najradije ukinuli proslavu Božića. Ipak: svaki drugi jedva čeka da dođe Božić.

Više od trećini Nijemaca čitav ovaj cirkus pred Božić ide na živce. Prema ispitivanju reprezentativnog uzorka agencije Emnid, čak 36% stanovnika Njemačke ne veseli baš kupovina poklona, pečenje kolača, kićenje bora i pripreme u kuhinji za bogatu obiteljsku trpezu.

Posječene šume borova

Raspoloženje je očito sve lošije, što se putuje više prema sjeveru ove zemlje: u pretežito protestantskim pokrajinama Schleswig-Holsteinu, Hamburgu, Donjoj Saskoj i Bremenu čak 42% građana je priznalo da ne mogu podnijeti pripreme za praznike.

Pogotovo kada je riječ o boru: izgleda da se širi moda u kući ne imati samo jedno, nego dva ili čak više božićnih stabala. Iako je taj trend krenuo iz Amerike, Udruga njemačke drvne industrije je objavila kako je ove godine prodan rekordni broj stabala: 29 milijuna, što je pola milijuna više nego prošle godine - i daleko više nego što ima kućanstava u ovoj zemlji. Ipak, jednostavnu statistiku kvari činjenica da se tu računaju i poduzeća, a i mnogi hoteli kupuju prave šume borova da bi ih postavili u svaku sobu hotela.

Prokleti pokloni!

Ali i kod kupovine poklona ih je osobito mnogo - 29% osoba kojima na živce ide potraga za poklonom "onima koji ionako već sve imaju". Kada je riječ o bogatoj trpezi, tu je gotovo čitava zemlja jednoglasna: 85,3% stanovnika Njemačke se slaže sa tvrdnjom da se ovih dana previše jede i pije. To misli i mnogi od onih koji se raduju Božiću, čak i mnogo prije nego što počnu ovi dani (52,7%). Velik broj stanovnika (77,6%) se raduje Božiću i kao prilici izgladiti neke nesuglasice u obitelji, dvije trećine stanovnika voli Božić jer se na taj dan oživljavaju stari običaji koji se njeguju u obitelji.

A kad je riječ o obiteljskim slavljima, dani Božića su u pravilu i dani da se sjetimo i drugih, mnogo tužnijih statistika. I Njemačka je zemlja u kojoj su obiteljske veze već odavno "pukle" i ovakvi dani te, osobito starije osobe, bolno podsjećaju na njihovu samoću. Čak svaki deseti stanovnik Njemačke će Božić provesti bez ikoga oko sebe. Zato i službenici hitne pomoći dobro znaju da je u ovim danima najveći broj samoubojstava.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika