Objavljeno u Nacionalu br. 737, 2009-12-29

Autor: Berislav Jelinić

PREUZIMANJE u Koprivnici

HSS-ova pobjeda u bitki za Podravku

HSS JE NAPRAVIO završni korak u političkoj operaciji u kojoj je ta stranka preuzela kontrolu nad tvrtkom Podravka

Vitković je bivši zamjenik uhićenog Zdravka Šestaka
i dugogodišnji menadžer Podravke, a za šefa ga je postavio Jurčić kako bi smirio sukobe u kompanijiVitković je bivši zamjenik uhićenog Zdravka Šestaka i dugogodišnji menadžer Podravke, a za šefa ga je postavio Jurčić kako bi smirio sukobe u kompanijiPrije osam dana, u ponedjeljak, 21. prosinca, HSS je napravio možda i završni korak u političkoj operaciji u kojoj je ta stranka naumila preuzeti kontrolu nad tvrtkom Podravka. Tada je na sjednici Nadzornog odbora, nominalno zbog "neizdrživa stanja" do kojeg je dovelo uhićenje vodstva te kompanije, za novog šefa kompanije izabran HSS-ov kadar Miroslav Vitković.

Vitković je imenovan na tu funkciju točno dva mjeseca nakon što je uhićen dotadašnji predsjednik Uprave Podravke Zdravko Šestak, zajedno s nekoliko bliskih suradnika. Upravo su ta uhićenja dovela Ljubu Jurčića, novog predsjednika Nadzornog odbora Podravke, do toga da mora ustvrditi kako je to za tvrtku neodrživo stanje, te da imenuje za predsjednika Uprave dosadašnjeg Šestakova zamjenika Miroslava Vitkovića. Jurčić je to učinio kako bi bar privremeno smirio strasti u toj kompaniji, a do imenovanja je došlo mimo uobičajene poslovne procedure koja bi se trebala primjenjivati kada se radi o tako velikim poslovnim sustavima kao što je Podravka.


"Vitkovića sam imenovao zato što se to u ovom trenutku nametnulo kao najbolje rješenje za Podravku, ali bi to trebalo biti privremeno rješenje. Nisam htio da se ta moja odluka protumači kao da je netko pobijedio, ili izgubio. Zato smo do okončanja sudskog postupka protiv pritvorenih čelnika tvrtke zamrznuli isplate njihovih otpremnina, ali ako oni ne budu osuđeni, imat će pravo i na njih. Ne želim se miješati u politička prepucavanja i ambicije pojedinih stranaka vezanih uz Podravku, ali svjestan sam da već sada moj nastup mnogima ne odgovara", izjavio je za Nacional Ljubo Jurčić.

Vitković je imenovan samo privremeno, do skupštine Podravke koja bi se trebala održati u veljači 2010. Na toj skupštini trebalo bi se pokrenuti pitanje izbora novog nadzornog odbora kompanije, koji bi se trebao smanjiti sa sadašnjih 11 na 7 članova, a potom bi taj novi nadzorni odbor trebao raspisati natječaj za izbor nove uprave kompanije. Međutim, kako sada stvari stoje, HSS je trenutačno u strateškoj prednosti, jer je njihov kandidat Vitković već postao šef Podravke, pa je vrlo vjerojatno da će se kao najlogičnije rješenje nametati i to da mu novi nadzorni odbor također ukaže povjerenje.
Imenovanje Vitkovića na čelo Podravke možda je došlo i u zadnji trenutak kako bi se spriječilo novo rasulo u Podravci. Izvori bliski Nadzornom odboru Podravke otkrili su Nacionalu da se Vitković izuzetno uvrijedio nakon što nije postao šef Podravke već 18. studenoga, kada je održana prva sjednica Nadzornog odbora pod vodstvom Ljube Jurčića, koji je u to krizno vrijeme pristao preuzeti tu funkciju. Kada ga Jurčić nije odmah imenovao za šefa Podravke, Vitković i član Uprave Marin Pucar su uvrijeđeno napustili sjednicu. Došlo je potom do prave drame, a Jurčić im je poručio da njih dvojica, da je on vlasnik kompanije, tada ne bi napustili samo sjednicu Nadzornog odbora, već i Podravku.

LJUBO JURČIĆ, predsjednik Nadzornog odbora Podravke,
s Vitkovićem i drugim djelatnicima u obilasku tvorniceLJUBO JURČIĆ, predsjednik Nadzornog odbora Podravke, s Vitkovićem i drugim djelatnicima u obilasku tvorniceBio je to tek početak sukoba na relaciji Ljubo Jurčić - HSS. Taj sukob nominalno ne postoji, Jurčić tvrdi da se želi baviti samo interesima Podravke, ali ako te njegove aktivnosti nisu u suglasju s političkim interesima HSS-a, u toj se stranci Jurčića doživljava kao neprijatelja, ma koliko se javno tvrdilo drugačije. Stranački kadrovi HSS-a u Podravci neugodno su se iznenadili kada su uvidjeli da Jurčić namjerava konzumirati sve svoje ovlasti, te da neće dopustiti da Uprava donese ni jednu odluku bez njegova znanja. Jurčić u vođenju Nadzornog odbora Podravke ima tri prioriteta: smiriti tenzije u kompaniji, napraviti financijsko restrukturiranje i pripremiti održavanje skupštine kompanije za veljaču. Dotad bi se trebali izraditi i brojni pravilnici koji će puno preciznije no dosad regulirati ponašanje unutar kompanije, a u novi statut tvrtke unijet će se posebna odredba po kojoj Uprava neće imati ovlasti da može rasprodavati ni jedan dio tvrtke bez suglasnosti Nadzornog odbora.

Sve to već je počelo iritirati HSS, koji Podravku doživljava drugačije, dijelom kao poligon za materijalno zbrinjavanje sebi važnih ljudi, a prvenstveno kao tvrtku kroz koju će moći činiti razne usluge na lokalnoj razini i time kupovati naklonost birača. Napetosti su rasle iz dana u dan, a na koncu je zbog "neizdrživog stanja" Jurčić ipak imenovao Vitkovića za šefa Podravke. Nominalno je to učinio zato što je to po zakonu mogao, budući da aktualno vodstvo Podravke nije u mogućnosti voditi tvrtku, jer je u pritvoru. Ni Vitkovićevo imenovanje nije prošlo bez drame. Tomu se najoštrije usprotivila Ksenija Horvat, predstavnica Radničkog vijeća u Nadzornom odboru. Ona je tom prilikom rekla da Vitković ničim nije pokazao da je sposoban voditi tvrtku, ni ponašanjem, niti dosadašnjim rezultatima. Neki drugi članovi Nadzornog odbora s kojima je Nacional razgovarao također tvrde da Vitković uopće nije svjestan u koliko se trusnoj situaciji Podravka nalazi. On se užasno naljutio čak i kada mu je Ljubo Jurčić kao šef Nadzornog odbora počeo govoriti što bi trebao raditi, jer je dosad, navodno, bio apsolutno nenaviknut na to da mu Nadzorni odbor bilo što sugerira.

Miroslav Vitković rodio se 1967. u Koprivnici. U kratkoj biografiji koja je dostupna na službenoj internet stranici Podravke stoji da je 1992. diplomirao na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, te da je završio IEDC Poslovnu školu na Bledu. U Podravci se zaposlio odmah nakon studija, obavljao je poslove referenta uvoza, direktora prodaje Podravke International u Pragu, potom u Bratislavi, te od 2001. direktora za tržište Hrvatske i Jugoistočne Europe. Od 2003. do 2008. bio je član Uprave Podravke za tržište Hrvatske, a u srpnju 2008. postao je zamjenik predsjednika Uprave Podravke. Iako se radi o školovanom lokalnom menadžeru, koji se godinama uzlazno kretao u menadžmentu Podravke, zanimljivo je da se njegov krajnji uzlet prema upravljačkom vrhu Podravke podudario s činjenicom da se na zadnjim lokalnim izborima pojavio kao kandidat HSS-a za šefa Gradskog vijeća u Koprivnici. Podravka je jedna od najjačih hrvatskih prehrambenih tvrtki kojom su zadnjih nekoliko godina zajednički upravljali menadžeri bliski HDZ-u i HSS-u, zato što država u njoj još uvijek ima gotovo trećinu vlasništva. Svoj utjecaj na tvrtku HDZ je uglavnom provodio kroz Damira Polančeca, donedavnog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, koji je u Vladu i HDZ ušao prije nekoliko godina, napuštajući funkciju člana Uprave Podravke. S druge strane, HSS svoj utjecaj na Podravku uglavnom provodi putem šefa HSS-a Josipa Friščića, koji je u Podravku instalirao nekoliko svojih lokalnih stranačkih kadrova. Dok je na poziciji premijera bio Ivo Sanader, on je osobno donosio sve ključne odluke u svim spomenutim, ali i brojnim drugim značajnim područjima iz domena odgovornosti Vlade. Tri visoka izvora iz Vlade Nacionalu su potvrdila da je Sanader izravno s Josipom Friščićem uoči sastavljanja aktualne vlade postigao dogovor da mu se HSS ne miješa u odlučivanje na području građevinskih investicija, brodogradilišta, plinskog i naftnog posla i na brojnim drugim područjima. Zauzvrat, Sanader je Friščiću de facto dao odriješene ruke da potpuno preuzme kontrolu nad Podravkom. Friščić se time zadovoljio, dijelom jer nije baš najspretniji i najmudriji pregovarač, a dijelom i zato što je to zadovoljavalo njegove lokalne stranačke apetite. Među ostalim, u Nadzorni odbor Podravke postavio je i svoju osobnu liječnicu, inače lokalnu čelnicu HSS-a u Koprivnici. HDZ je ipak i dalje zadržao neke ljude unutar tvrtke na istaknutim pozicijama. Međutim, HSS-ovim kadrovima, ponajviše Vitkoviću, iznimno je smetalo to što i formalno nije čelni čovjek Podravke, već je formalno u ime HDZ-a tvrtku ponajviše kontrolirao donedavni potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec.

Bivši šef Podravke Darko Marinac pritvoren je zbog
financijskih transakcija, a bivši ministar gospodarstva
Damir Polančec, kao kadar HDZ-a u tvrtki, dao je ostavku zbog PodravkeBivši šef Podravke Darko Marinac pritvoren je zbog financijskih transakcija, a bivši ministar gospodarstva Damir Polančec, kao kadar HDZ-a u tvrtki, dao je ostavku zbog PodravkeKada je nakon Sanaderova odlaska oslabila Polančecova pozicija u Vladi, HSS je to iskoristio kako bi se prije nešto više od dva mjeseca pokrenula afera koja je dovela do uhićenja više članova Uprave Podravke, a na koncu i do Polančecove ostavke. U najkraćim crtama, afera je otvorena problematiziranjem financijskih transakcija koje su navodno trebale dovesti do toga da nekolicina menadžera Podravke na koncu tvrtku preuzme njenim vlastitim novcem. Vodstvo HSS-a sve je vrijeme znalo što se događa, ali je problematiziralo te transakcije, jer im nije bilo potpuno jasno kako će sve završiti, što je otvaralo i prostor da im se smanji politički utjecaj na Podravku. Zato su te transakcije odmah počeli problematizirati, čime su htjeli dodatno ojačati utjecaj u tvrtki, posebice ako bi se akteri tih transakcija predstavili kao mutikaše pod okriljem HDZ-a. O tome se već opsežno pisalo prije više od godinu dana, a sve se to prije nešto više od dva mjeseca počelo opet predstavljati kao pljačku s ciljem da se okoriste menadžeri iz Podravke, koji su novcem tvrtke htjeli doći do kontrolnog vlasničkog paketa.
Medijski napadi koji su sporne transakcije predstavljali kao pljačku izazvali su velike potrese u Podravci, doveli do uhićenja čelnika kompanije i ostavke Damira Polančeca. Cijeli je slučaj medijski otvoren samo nekoliko dana nakon što se Polančec javno sukobio s predsjednikom Stipom Mesićem na Zagrebačkom velesajmu. Tvrdi se da su HSS-ovi kadrovi unutar Podravke ocijenili da je Polančec nakon tog sukoba bio u nezavidnoj situaciji, te su krenuli u medijsku ofenzivu napadajući ga otvaranjem afere u Podravci. Polančeca nitko iz HDZ-a nije energično uzeo u zaštitu, zato što su i unutar te stranke postojale interesne grupe kojima je odgovarala njegova politička eliminacija.

Izvori iz bivše Uprave Podravke potvrdili su Nacionalu da se Miroslav Vitković također slagao s nekim spornim transakcijama. Tu se prvenstveno misli na kreditiranje tvrtke SMS kako bi Podravka kasnije preuzela brendove te tvrtke. Međutim, Vitković je kasnije bio protiv predloženog modela privatizacije Podravke, koji bi otvorio prostor većem broju menadžera da preuzmu Podravku. Iako je taj model tadašnji šef Podravke Darko Marinac u više navrata prezentirao Vladi i menadžerima Podravke, sumnjalo se da je Vitković već u to vrijeme, prije nekoliko godina, bio izvor iz Podravke koji je nekim novinama davao negativno intonirane informacije o tom privatizacijskom modelu, što se već tada počelo predstavljati kao veliku privatizacijsku aferu. Zato je Vitkovića dio menadžmenta Podravke u to vrijeme potiho isključio s više sastanaka o toj temi. Tvrdi se da se HSS-u taj model privatizacije nije svidio zato što bi u budućnosti smanjio utjecaj politike na Podravku, a na taj se model privatizacije navodno najžešće počeo obrušavati Josip Friščić uoči izbora krajem 2007. 
Upravo zbog tih političkih pritisaka Darko Marinac još je u siječnju 2008. ponudio ostavku na mjesto predsjednika Uprave Podravke, ali ta njegova ostavka nije prihvaćena, već je on otišao iz tvrtke u svibnju 2008., i to tek nakon višemjesečnog preslagivanja kadrova HDZ-a i HSS-a radi političkog balansiranja moći unutar Podravke. Dobrim dijelom i zbog tih političkih preslagivanja radi utjecaja na Podravku, poslovni rezultati nisu bili na razini očekivanog.

Ista priča ponovno je otvorena prije nekoliko mjeseci, ovoga puta s velikom medijskom pompom koja je dovela do uhićenja vodstva tvrtke i uzdrmala cijelu Vladu. Slučaj je i dalje otvoren, osumnjičenici su u pritvoru, a kasnije se saznalo da je Vitković jedan od glavnih svjedoka protiv svojih bivših kolega. Iako je Državno odvjetništvo u više navrata plasiralo u javnost informacije da o spornim radnjama posjeduje više tisuća stranica dokumentacije, još uvijek nigdje nisu objavljeni materijalni dokazi koji bi upućivali na to da su menadžeri Podravke doista htjeli preuzeti tvrtku novcem Podravke. Unatoč svemu, zbog drame koja je nastala morali su se povući i neki konkretni upravljački potezi. Prvo se na čelu Nadzornog odbora pojavio Ljubo Jurčić, a potom je Jurčić, nakon raznih pritisaka od strane Vitkovića i ostatka HSS-ova kadra, Vitkovića na koncu imenovao šefom Podravke. To bi trebalo biti privremeno rješenje, ali svi su izgledi da će se ono pretvoriti i u trajno imenovanje, što će i definitivno označiti pobjedu HSS-a u ratu koji su pokrenuli kako bi Podravku posve stavili pod svoju kontrolu.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika