Objavljeno u Nacionalu br. 737, 2009-12-29

Autor: Hrvoje Šimičević

Primorac pobijedio u Siriji, Vesna Pusić u Indiji, a Tuđman u Argentini

DRAGAN PRIMORAC u Siriji je nadmoćno pobijedio s 40,48 posto, a u toj zemlji ukupno je glasovalo 84 biračaDRAGAN PRIMORAC u Siriji je nadmoćno pobijedio s 40,48 posto, a u toj zemlji ukupno je glasovalo 84 biračaKada bi se gledali samo rezultati koji su ostvareni u dijaspori, može se kazati kako je Milan Bandić pomeo konkurenciju u prvom krugu predsjedničkih izbora. Međutim, Bandićeva pobjeda ponajprije je posljedica rezultata u susjednoj Bosni i Hercegovini, koji su mu donijeli najveći dio od osvojenih 48 posto glasova. Štoviše, dok je tamo Bandić dobio naklonost gotovo 30 tisuća građana hrvatske nacionalnosti, rijetke su druge države u kojima je bio bolji od svojih konkurenata.

Hrvati iz država članica Europske unije, kao i onih s područja istočne Europe najveću su podršku dali predstavnicima liberalne političke opcije i lijevog centra. Najviše glasova u Češkoj dobio je Ivo Josipović (30,23%), a u drugim europskim zemljama nerijetko se na prvom mjestu mijenjao s kandidatkinjom HNS-a Vesnom Pusić. Slično je i u Danskoj, Norveškoj, Irskoj, Velikoj Britaniji i nekim drugim državama zapadne Europe. Bilo je i iznimki, pa je zanimljivo da je HDZ-ova uzdanica Andrija Hebrang najviše glasova dobio u Francuskoj i Italiji, dok je Milan Bandić bio najbolji u Austriji, ispred Miroslava Tuđmana. Kandidati desnice i desnog centra najviše su uspjeha zabilježili na području dva američka kontinenta. Počevši od Kanade u Sjevernoj Americi, gdje je najviše Hrvata glasovalo za Andriju Hebranga, desnica je gotovo u potpunosti porazila druge političke opcije i u južnoameričkim državama. Prije svega se to odnosi na Andriju Hebranga i Miroslava Tuđmana, koji su podijelili dobitak u ovom dijelu svijeta. Potomak prvog hrvatskog predsjednika najbolje je prošao u Argentini, sa 74 posto osvojenih glasova, dok je Hebrang najbolji rezultat osvojio u Peruu i Čileu. Brazil je jedina južnoamerička država u kojoj je Ivo Josipović dobio najviše glasova.

Andrija Hebrang ne može se previše hvaliti prijateljima oko konačnog izbornog rezultata, ali zato svakako može spomenuti da je odnio čistu pobjedu barem na jednom kontinentu. Naime, osvojio je Australiju, za njega je glasovalo 56 posto birača, odmah ispred Miroslava Tuđmana. U međuvremenu, u susjednom Novom Zelandu najviše glasova otišlo je Josipoviću. Što se tiče Kine, tamo je najbolji bio Andrija Hebrang. Tamo je glasovalo 17 birača, a njih šest zaokružilo je Hebranga. Indija, druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu, najveću naklonost iskazala je Vesni Pusić. Tamo je doduše bilo 9 birača, ali zato je njih petero dalo glas HNS-ovoj kandidatkinji. Dragan Primorac, koji je jedan dio svoga života proveo izvan Hrvatske, nije naišao na preveliko razumijevanje Hrvata u inozemstvu. Naime, jedino je u Siriji pobijedio svoje konkurente, osvojivši 40,48% glasova. Nadan Vidošević, koji se često tijekom kampanje sukobljavao s Draganom Primorcem, najviše je glasova osvojio u Rusiji, gdje je glasovalo 27 ljudi.

Vezane vijesti

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u emisiji '60 minuta' televizije 24sata i govorio o svom odnosu s novim predsjednikom HDZ-a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika