03.01.2010. / 09:36

Autor: Andrea Belin

Dokazano: Nedostatak sna povećava rizik od depresije

Po rezultatima tog istraživanja provedenog među 15.659 polaznika viših razreda osnovne škole i srednjoškolaca, rizik od depresije kod mladih koji obično idu spavati iza ponoći, bio je za 24 posto viši od rizika u djece koja odlaze na spavanje do 22.00 sata

Kvalitetan san jamči zdravljeKvalitetan san jamči zdravljeRezultati istraživanja koje je proveo tim znanstvenika sa sveučilišta Columbia, potvrdili su da nedostatak sna povećava rizik od depresije i suicidalnih misli, naročito kod osoba u pubertetu.

Po rezultatima tog istraživanja provedenog među 15.659 polaznika viših razreda osnovne škole i srednjoškolaca, rizik od depresije kod mladih koji obično idu spavati iza ponoći, bio je za 24 posto viši od rizika u djece koja odlaze na spavanje do 22.00 sata.

Velik broj mladih koji kasno liježu ima suicidalne misli: 20 posto više nego oni koji liježu ranije, po tom istraživanju koje je u petak objavljeno u časopisu "Sleep".

"Rezultati istraživanja pružaju dodatan dokaz kako kratak san može imati ulogu u pronalaženju uzroka depresije", pišu autori istraživanja koje je predvodio profesor James Gangwisch s njujorškog sveučilišta.

"Ranijim odlaskom na spavanje i duljim snom moglo bi se, dakle, zaštititi adolescente od depresije i suicidalnih misli", dodaju.

Američka medicinska akademija preporuča da djeca u pubertetu spavaju noću više od 9 sati.

Gangwisch još kaže da školska djeca često ne liježu dovoljno rano kako bi se mogli naspavati do odlaska u školu.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika