07.01.2010. / 09:17

Autor: Martina Čizmić

Lieberman upozorio: Balkan postaje Al Qaedina meka

Lieberman također ističe kako se Al Qaeda prije Balkana već dobro utvrdila u Somaliji, Keniji i Nigeriji

Avigdor LiebermanAvigdor LiebermanBalkan je oduvijek bio područje sa čestim sukobima, što lokalno orijentiranim, što onima malo šire. A s obzirom na to da ima i tradiciju islamizma na svojim prostorima, čini se savršenom metom za širenje posla jedne od najozloglašenijih terorističkih organizacija - Al Qaede.

Upravo je na opasnost od dolaska Al Qaede na područje Balkana upozorio izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

"Al Qaeda i druge ekstremističke islamske skupine pokušavaju uspostaviti svoje tabore na Balkanu, koji će potati sljedeća meta globalnog džiada", upozorio je Lieberman svog makedonskog kolegu Nikolu Gruevskog.

Kakav Jemen i Somalija, Albanija i BiH

Da ne govori bez veze, dokazao je i pokazavši Gruevskom cijeli niz podataka i obavještajnih izvješća. Prije svega, na seljenje operacija na Balkan, prije svega u države u kojima obitavaju Bošnjaci i Albanci ukazuju novčani tragovi koji vode do muslimanskih dobrotvornih organizacija. Naime, islamske terorističke organizacije u svoje redove novače ljude putem takvih organizacija i tako osnivaju nove terorističke ćelije.

Lieberman također ističe kako se Al Qaeda prije Balkana već dobro utvrdila u Somaliji, Keniji i Nigeriji.

"Najbolji je dokaz za to neuspjeli teroristički napad mladog Nigerijca na američki zrakoplov i pokušaj napada bivšeg Somalijca na danskog karikaturista", ističe Lieberman te dodaje kako je pak ekstremistički libanonski pokret Hezbolah svoje grane raširio po Južnoj Americi.

Za zapadne obavještajne službe prisutnost Al Qaede u Bosni i Hercegovini vjerojatno nije novost, jer se ona u njihovim izvješćima spominje još od rata u BiH. Ekstremistički borci su tijekom rata obučavali vojsku BiH , a mnogi su ostali tamo živjeti kada je rat završio. Još 2005. godine vodila se rasprava u BiH treba li takvim ljudima oduzeti državljanstvo, no nije se došlo ni do kakvog zaključka.

Uostalom, pitanje je da li bi se išta postiglo ukoliko bi se otjeralo 'originalne ekstremiste', kada su oni tijekom godina stvorili svoju sljedbeničku skupinu među domaćim ljudima.

Vezane vijesti

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

Islamistička internetska stranica objavila je u utorak video poruku Abu Yahye al-Libia, drugog čovjeka Al Kaide za kojeg je Washington ustvrdio da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika