28.04.2012. / 08:19

Autor: Hina

Nakon bin Ladenove smrti središnja jezgra al Kaide "gotovo nestala"

Godinu dana nakon smrti Osame bin Ladena središnja jezgra al Kaide "gotovo je nestala" i malo je vjerojatno da bi mogla ponoviti napade poput onih 11. rujna, rekli su dužnosnici američkih obavještajnih službi.

Godinu dana nakon smrti Bin Ladena, Al Kaida više nije opasnaGodinu dana nakon smrti Bin Ladena, Al Kaida više nije opasnaGodinu dana nakon smrti Osame bin Ladena središnja jezgra al Kaide "gotovo je nestala" i malo je vjerojatno da bi mogla ponoviti napade poput onih 11. rujna, rekli su dužnosnici američkih obavještajnih službi.

"Teško je zamisliti da bi al Kaida imala sredstava da ponovi napad poput onoga 11. rujna", rekao je novinarima visoki američki dužnosnik zadužen za borbu protiv terorizma, dodavši da se "može smatrati da je organizacija gotovo nestala".

"No, pokret i dalje živi, ideologija svjetskoga džihada je preživjela", dodao je.

Slabljenje al Kaide počelo je "najmanje dvije godine" prije smrti njezina vođe 2. svibnja 2011., kaže dužnosnik. Teroristička mreža se u međuvremenu decentralizirala i sada ima organizacije u Jemenu, Sahelu, Iraku i Somaliji.

"Iduće dvije ili tri godine bit će razdoblje ključne tranzicije za teroriste koji prijete SAD-u", rekao je Robert Cardillo, direktor nacionalne obavještajne službe.

Američke obavještajne službe očekuju "oštru raspravu" između pristaša napada na zapadne zemlje i pristaša "lokalnog" džihada u zemljama u kojima al Kaida ima svoje organizacije, objasnio je.

Najveću opasnost u Europi i SAD-u predstavljaju "osamljeni" napadači poput Nidala Hassana, ubojice iz Fort Hooda 2009. i Mohammeda Meraha, ubojice iz Toulousa.

Vezane vijesti

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

Islamistička internetska stranica objavila je u utorak video poruku Abu Yahye al-Libia, drugog čovjeka Al Kaide za kojeg je Washington ustvrdio da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika