30.04.2012. / 16:02

Autor: Hina

Pronađeni dokazi o bliskim vezama mule Omara i bin Ladena

Dokumenti pronađeni u kući u kojoj je prošle godine ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden pokazuju da je održavao tijesne veze s mulom Omarom, zapovjednikom talibana, koje su uključivale i česte komunikacije o zajedničkim operacijama protiv snaga NATO-a u Afganistanu, afganistanskih vlasti i ciljeva u Pakistanu, prenosi britanski list The Guardian.

Osama bin LadenOsama bin LadenDokumenti pronađeni u kući u kojoj je prošle godine ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden pokazuju da je održavao tijesne veze s mulom Omarom, zapovjednikom talibana, koje su uključivale i česte komunikacije o zajedničkim operacijama protiv snaga NATO-a u Afganistanu, afganistanskih vlasti i ciljeva u Pakistanu, prenosi britanski list The Guardian.

Komunikacije pokazuju da su se kontakti održavali na relaciji bin Laden, njegov zamjenik Ajman Zavahiri i mula Omar za kojeg se vjeruje da se skriva u Pakistanu od bijega iz Afganistana nakon pada njegova režima 2001.

Američki izvori koji su imali uvid u pronađenu dokumentaciju kažu kako oni "pokazuju da postoji vrlo značajni stupanj ideološkog suglasja".

Takve bi vijesti mogle potkopati nade u mirovni dogovor u Afganistanu gdje se analitičari spore oko toga hoće li talibani, koje mnogi doživljavaju kao nasljednike afganistanske nacionalističke politike, možda opet ponuditi utočište Al Kaidi ili sličnim militantima ili ih se ipak može nagovoriti da osude terorizam.

Obavještajni stručnjaci upozoravaju da je moguće da, unatoč bliskim vezama mule Omara i Bin Ladena, drugi talibanski vođe doživljavaju takve tijesne veze ili suradnju s Al Kaidom kao problematične.

Vodeći zapadni političari smatraju da je neka vrsta političkog dogovora koji uključuje talibane ključna za stabilni Afganistan nakon povlačenja zapadnih snaga do 2014.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika