09.01.2010. / 13:29

Autor: Deutsche Welle

Buntovnici bez razloga (i pameti): Rat bikerskih bandi usred njemačke idile

Lete granate, ruše se kuće, mrtvi i ranjeni. Ono što na prvi pogled zvuči kao izvještaj s nekog ratnog polja, zapravo je izvadak iz spisa njemačke policije. I svjedoči o ratu rockera motocilista.

Foto: DWFoto: DWHells Angels (eng. anđeli pakla) i Bandidos (španj. banditi) pojmovi su s kojima su donedavno bili upoznati samo građani u dijelovima Njemačke gdje su ove motociklističke udruge aktivne. Tu se prije svega radi o Ruhrskoj oblasti, Donjem Porajnju i sjevernijim dijelovima zemlje. No otkako se pred sudom u Kaiserslauternu, na jugu Njemačke, vodi proces protiv jednog pripadnika skupine Hells Angels pod optužbom da je usmrtio jednog pripadnika konkurentske bande Outlaws (eng. ljudi izvan zakona), motociklističke bande pune stranice njemačkih novina. A slučaj u Kaiserslauternu je tek, kako procjenjje policija, vrh ledene sante. U ostatku Njemačke se već odavno vodi otvoreni rat između dviju glavnih bandi: Hells Angelsa i Bandidosa.

Rat na svim frontovima

O sukobima rokerskih bandi njemačka javnost je saznala tek prije nekoliko godina kada su tijekom jednog procesa rokeri svojim motociklima središte Hannovera pretvorili u ratnu zonu. Dotada se Hells Angelse smatralo lokalnim razbijačima koje je najbolje zabilaziti u velikom luku. U hanoverskom procesu u kojemu se jednom članu Hells Angelsa sudilo zbog nasilja nad konkurentima iz Bandidosa, javnost je prvi put spoznala da se ne radi o grupama neprilagođenih individualaca koji se poigravaju sa zakonom nego da se radi o dobro organiziranim skupinama koje u rukama drže trgovinu narkoticima i ilegalnu prostituciju te da se time nalaze u rangu raznih kriminalnih skupina poput talijanske ili ruske mafije. No dok su dotad rokeri svoje međusobne obračune obavljali poput pravih mafija tiho i daleko od očiju javnosti, nakon sudskog procesa u Hannoveru okršaji su se počeli događati gotovo svakodnevne, a uključuju ručne bombe, rušenje čitavih klubova i nebrojene teške ozlijede.

"Kakva mafija, to su sve mačo tipovi!"

Sudsko procesuiranje rokersko - motociklističkih bandi gotovo je uvijek sputano sektaškim prisutpom članova bandi prema svojoj obitelji. U policijskim spisima se često pojavljuju pojmovi poput "zavjeta šutnje" ili "vjernost zakletvi" što neodoljivo podsjeća na rituale ćelija organiziranog kriminala. I organizacija na grupe i podgrupe neodoljivo podjeća na krakove mafija, kineskih, japanskih ili talijanskih. Unutar bandi vlada i stroga hijerarhija koja strogo dijeli šefove od običnih članova i obavljača zadataka. Usprkos tomu kada govore o rokerskim bandama kriminolozi nerado govore o organiziranom kriminalu. "To nije mafija nego mačo tipovi", kaže Klaus Boers, kriminolog sa Sveučilišta u Münsteru. On ukazjue na muške rituale motociklističkih klubova koji iza sebe ne kriju ništa drugo nego čistu potrebu za bijegom iz svakodnevnice. "Mnogi od članova ovih klubova obični su građani s normalnim zaposlenjima koji dolaze privučeni folklorom i mitovima", zaključuje Boers.

Sex'n'drugs&kriminal

No policijske statistike govore nešto drugo. U redovitim racijama koje se vrše u klubovima Bandidosa, Hells Angelsa ili Outlawsa policija zapljenjuje kompletne arsenale oružja i ogromne količine novca nepoznatog porijekla. Iz Bavarske je zato početkom 2009. nakon eskalacije sukoba došla inicijativa za svrstavanjem motociklisitičkih bandi u kategoriju kriminalnih skupina što bi omogućilo i njihovu zabranu. No ostatak zemlje je zaključio da bi zabrana više štetila nego koristila. Dokaz za to je i zabrana ogranka Hells Angelsa u Düsseldorfu 2001. Ista skupina s istom hijerarhijskom strukturom okupila se nedugo potom u jednom obližnjem gradiću.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika