12.01.2010. / 08:11

Autor: Martina Čizmić

Joško Joras napokon sretan: Može uručiti Mesiću tužbu na 20 tisuća eura

Treba istaknuti i da je odvjetnik Starman još prošle godine o postojanju tužbe obavijestio europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, no iz njegovog ureda nitko nije reagirao na Starmanovo pismo

Joško JorasJoško JorasNajpoznatiji Slovenac u Hrvatskoj, Joško Joras, sa oduševljenjem je pratio izbore za novog hrvatskog predsjednika. Ali ne jer se u njemu odjednom probudila žica hrvatoljublja, već zato jer izbor novog predsjednika znači da starom ističe mandat i imunitet.

Naime, kako pišu slovenski mediji, Joras je još 11. studenog 2004. godine podigao tužbu u Kopru protiv hrvatskog predsjednika, jer mu je Hrvatska država nanijela štetu narušavanjem njegovog dostojanstva i blaćenjem časti i dobrog imena. Stoga, Joras traži odštetu u visini pet milijuna tadašnjih slovenskih tolara. Povod za tužbu bila je izjava Stjepana Mesića da je 'Joras luda u funkciji nekoga drugoga'.

Pet godin Jorasa ignoriraju u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova

Zanimljivo je da je Jorasov odvjetnik Danijel Starman o tužbi obavijestio slovensko Ministarstvo vanjskih poslova i od njih zahtjevao da o tužbi obavijeste hrvatsku stranu i tuženika. No, proteklih pet godina nitko se o tužbi nije oglasio. Zato Starman sada traži da se prilikom posjeta predsjednika Mesića Sloveniji tužba i službeno preda tuženom. Uz to, podsjeća da zbog zavlačenja cijelog slučaja sada potražuju odštetu od nešto više od 20 tisuća eura.

Treba istaknuti i da je Starman još prošle godine o postojanju tužbe obavijestio europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, no iz njegovog ureda nitko nije reagirao na Starmanovo pismo. Ni hrvatske institucije nisu reagirale na Starmanova pisma i prosvjede slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova, pa je stoga teško reći hoće li hrvatska strana uopće dobiti na uvid tužbu te ju prihvatiti ili će se Joras i Starman morati suočiti s činjenicom, da za njihovu tužbu ni u njihovoj ni u susjednoj državi nitko ne mari.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
12/1/10

Zec976, 12.01.10. 09:14

Hmmm to je dakle glavni razlog arbitraže i graničnog spora aha znal sam ja da bude to isplivalo :)


registracija
30/9/09

davor12345, 12.01.10. 10:02

Što sve ovaj tovariš neće napraviti samo da opravda svoju nelegalnu gradnju! Ako treba zaratit protiv Hrvatske, zaratit! Mila majko, kakva luda!


registracija
14/8/09

pinorek, 12.01.10. 10:19

A što bi rahmetli Tito to riješio stari moj... bio bi on prevaspitan jako brzo. Današnje obavještajne službe su pičkice, umjesto da mu podmetnu dječju pornografiju u kompjuter i riješe ga se, oni ovo dopuštaju. Vjerojatno uvijek treba nekome za jačanje mišića.


registracija
27/8/09

Lujo1, 12.01.10. 22:25

»povijesnih prava slovenskih ribara u hrvatskim teritorijalnim vodama" - o ovome govori u najavi susreta pahor - kosorova - Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic. Kaj vi iz Nacionala o tome niš neznate?! Popapala vam maca jezika - ha?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika