18.01.2010. / 16:07

Autor: Vladimir Radičević

Ivano Balić: Za Hrvatsku trebaju igrati najbolji pa makar imali i 50 godina

Jedan od najboljih svjetskih rukometaša Ivano Balić, uoči Europskog prvenstva koje je na rasporedu u Austriji od 19. do 31. siječnja 2010, potpuno zdrav i spreman odlazi s reprezentacijom Hrvatske na svoje jubilarno 10. veliko natjecanje

Ivano BalićIvano BalićJedan od najboljih svjetskih rukometaša Ivano Balić, uoči Europskog prvenstva koje je na rasporedu u Austriji od 19. do 31. siječnja 2010, potpuno zdrav i spreman odlazi s reprezentacijom Hrvatske na svoje jubilarno 10. veliko natjecanje. Učinak od pet medalja, uključujući svjetski naslov prvaka iz 2003. i olimpijsko zlato iz 2004. te svjetsko srebro iz 2009, dokaz je kako je njegova generacija daleko najuspješnija od svih momčadskih sportova u posljednjih 10 godina.

Na pitanje očekuje li i u Austriji – gdje se Hrvatska nalazi u skupini s Danskom, Njemačkom i Francuskom - nastavak uspješnog niza 30-godišnji Balić je za News izjavio:

"Kao i na svih prethodnim natjecanjima normalno je da u Austriji očekujem dobar rezultat. Nikada ne idem s bijelom zastavom na prvenstva pa tako nije ni sada iako sam mišljenja kako će biti najteže do sada doći daleko jer imamo puno novih mladih igrača za koje je pitanje kako će se uklopiti, a tu prvenstveno mislim na igru u obrani. Imamo nekoliko ozlijeđenih igrača, nedostajat će nam u prvoj utakmici Lacković i Valčić, ali oni bi trebali biti spremni već od drugog kola. No, što je tu je, svi moramo dati maksimum kako bi nadoknadili njihov izostanak u susretu s Norveškom".

Čini se kako za razliku od prošlih godina, pogotovo prošlog SP-a koje je održano u Hrvatskoj, nema euforije i pritiska kako se može do medalje?

"Taj pritisak svaki puta je stvoren zbog vas novinara jer kako drugačije prokomentirati rečenicu koja glasi 'ova generacija mora barem do polufinala'. Ovaj puta svi su puno oprezniji u najavama i nitko se ne zaliječe velikim obećanjima".

Javno ste rekli svoje mišljenje kako je na popisu trebalo biti nekoliko iskusnijih igrača kao što su recimo Pero Metličić, Davor Dominiković i Denis Špoljarić?

"Za tu trojicu igrača, po mom mišljenju, na širem popisu tj. među 28 sigurno je bilo mjesta. Nikada nisam dijelio igrače na mlade i stare, nego na dobre i loše. Za reprezentaciju uvijek trebaju igrati samo najbolji igrači pa makar imali i 50 godina."

S obzirom da prvi dio prvenstva igramo u Grazu, koji je od Zagreba udaljen svega sati i pol vožnje, očekujete li veću podršku navijača?

"Naravno da očekujemo bučnu podršku, no čak i ako naših navijača bude nešto manje nećemo se naljutiti jer onda znamo da je krivac – recesija i globalna kriza. No, uz navijače kao što su naši zaista je gušt igrati."

Domagoj Duvnjak i vi kotirate kao ponajbolji svjetski igrači. Takva dva igrača u vanjskoj liniji nema niti jedna svjetska reprezentacija. Hoćemo li u Austriji vidjeti novog Duvnjaka?

"Što se Duvnjaka tiče prvo želim reći kako je s njime pravi užitak igrati u istoj postavi. Možemo li zajedno igrati u Austriji? Možemo, uopće nema dvojbe, no od trenera ovisi koliko ćemo zajedničkih minuta imati. Duvnjak je u snažnoj Bundesligi u dresu HSV-a opravdao sve novce uložene u njega. Gledao sam ga nekoliko puta ove sezone i zaista prilično napreduje iz dana u dan. Siguran sam kako će vrlo brzo biti svjetski igrač broj jedan.

Recite nam nekoliko riječi o novoj lopti s kojom će se igrati EP?

"Svako novo prvenstvo nova lopta, jedna je mekša, druga tvrđa, a neka zna biti i prilično teška a zbog toga se ponekad događa da igračima često ispada iz ruku kad se najmanje nadaju. Što se nove lopte tiče moram reći kako mi se nije nešto dopala, izgleda mi jako tvrda, ali nadam se da će često ulaziti u gol (smijeh). Iskreno, mislim da bi se ljudi koji rade na izradi lopte trebali više savjetovati s igračima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika