19.01.2010. / 14:07

Autor: Martina Čizmić

Sve bumo vas tužili: Kodak protiv Applea i RIM-a

Kako su objavili na svojim web stranicama, na tužbu su se odlučili nakon što su pregovori o plaćanju tantijema nisu urodili plodom

I Apple i RIM u svojim mobilnim telefonima koriste Kodakovu tehnologijuI Apple i RIM u svojim mobilnim telefonima koriste Kodakovu tehnologijuPrincip je veoma jednostavan. Kad jedna tvrtka počne s tužbama protiv drugih zbog krađe patenata, lavina se pokreće sama. Veoma brzo su sve tvrtke u međusobnim tužbama za kršenje patentnih prava, da bi cijela stvar završila izvansudskom nagodbom čije vrijednosti ostaju 'poslovna tajna'.

Tako je i Kodak krenuo sa tužbom protiv Applea i RIM-a i to uz objašnjenje kako te tvrtke koriste u svojim mobilnim telefonima tehnologiju koja je Kodakov patent. Točnije, radi se o dva patenta - jedan se odnosi na mogućnost pregleda fotografije prije no što je ona snimljena, dok je drugi vezan uz povezivanje jedne aplikacije s drugom kako bi izvršila obradu slike.

Kako su objavili na svojim web stranicama, na tužbu su se odlučili nakon što su pregovori o plaćanju tantijema nisu urodili plodom.

Kodak je svoju patentiranu tehnologiju za digitalne fotografije prodao diljem svijeta, tvrtkama poput LG-a, Nokije, Motorole i drugih, koje dio svojih prihoda na ime tantijema uplaćuju Kodaku.

Ističu kako su i dalje otvoreni za dogovor sa obje tvrtke te da im nije u interesu zaratiti se s njima. No, dodaju, da će inzistirati na poštivanju patentnog vlasništva i nadoknađivanju do sad učinjene financijske štete.

Vezane vijesti

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor informatičkog diva Apple, Tim Cook, odustao je od 75 milijuna dolara dividende od dionica kojima je tvrtka nagradila svoje zaposlenike,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika