19.01.2010. / 19:16

Autor: Hina

Kennedya bi u Senatu mogao naslijediti republikanac

Pobjednik ili pobjednica izbora dovršit će Kennedyjev mandat i morat će ponovo na izbore 2012. godine

Edward KennedyEdward KennedyU američkoj saveznoj državi Massachusettsu u utorak se održavaju posebni izbori za mjesto u Senatu koje je upražnjeno smrću demokratskog senatora Edwarda Kennedyja, na kojima ankete više izgleda za pobjedu daju oporbenom, republikanskom kandidatu Scottu Brownu.

U završnim trenucima utrke za Senat, za koju se nije očekivalo da postane tijesna s obzirom da je odnos registriranih demokrata prema republikancima u Massachusettsu 3-1, republikanac Scott Brown i demokratska kandidatkinja Martha Coakley održavali su skupove s kraja na kraj te savezne države na sjeveroistoku SAD-a.

Regionalni izbori od nacionalne važnosti

Coakley, koja je vodila vrlo osrednju kampanju uz dosta gafova, dobila je potporu predsjednika Baracka Obame, koji je bio uz nju na skupu u Bostonu u nedjelju te u televizijskom oglašavanju, a podržali su je i Bill Clinton i drugi demokratski čelnici.

Iako je riječ o regionalnim izborima, njihov ishod će imati nacionalnu važnost, jer bi gubitak jednog mjesta u Senatu za većinske demokrate značio i gubitak kvalificirane većine od 60 mjesta, koja im jamči laku provedbu zaknodavnog programa Obamine administracije, uključujući i ključni zakon o reformi zdravstva.

Oporbeni republikanci su izborima u Massachusettsu nastojali dati obilježje nacionalnog referenduma o politici Obamine administracije. Oni im također nude priliku da pokažu kako se stranka oporavila od katastrofalnih gubitaka na izborima 2008.

Utrka za senatskog nasljednika Teda Kennedyja, koji je to mjesto držao 47 godina, imala je nacionalna obilježja i po donacijama za kampanju koje su stizale izvan Massachusettsa, te po temama kampanje jer su kandidati više raspravljali o reformi zdravstva i nacionalnoj sigurnosti nego o lokalnim pitanjima.

Ponovno izbori 2012. godine

Brown je kampanju bazirao na opiranju politici Washingtona i neodgovornoj potrošnji administracije, apelirajući na umjerene demokrate i neovisne birače. Također je jamčio da će blokirati zakon o reformi zdravstva u Senatu, ako postane 41. republikanski senator.

Pobjednik ili pobjednica izbora dovršit će Kennedyjev mandat i morat će ponovo na izbore 2012. godine.

Odziv birača, koji je obično nizak za posebne izbore, "bit će puno veći nego što mnogi misle", ocijenio je Raymond La Raja, a politolog sa sveučilišta Massachusetts-Amherst.

TV mreža MSNBC izvješćuje u utorka da su redovi pred biralištima puno duži u unutrašnjosti nego u Bostonu, što se tumači lošim znakom za Marthu Coakley.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika