28.01.2010. / 15:05

Autor: Robert Bajruši

SDP-ova najava o primirju je dobar potez i zbog nastavka deratizacije HDZ-a

Iz neutralnog kuta, i vlast i oporba imaju pravo na šansu: vladi treba dati priliku da pokuša riješiti krizu, a ako ne uspije, Milanović dobiva legitimitet zahtijevati prijevremene izbore i smjenu izvršne vlasti

Hrvatska ni u kojem slučaju ne treba veliku koaliciju HDZ-SDP (koju je nedavno predložio Dražen Budiša), ali najava koja je došla iz vodeće oporbene stranke, kako socijaldemokrati idućih šest mjeseci neće zahtijevati pad vlade, politički je mudra.

Teško je, razumije se, prognozirati hoće li proljeće i ljeto 2010. doista proteći u znaku najave o nenapadanju, međutim, svojevrsno političko primirje podjednako je potrebno i vlasti i opoziciji. Oba bloka prolaze kroz unutarnje redefiniranje, kadrovske smjene i traženje novih saveznika, a za to trebaju time out. U takvim okolnostima, Zoran Milanović objektivno ima male šanse za uspješni napad na vladu, a s druge strane, sukobi ne odgovaraju ni Jadranki Kosor jer HDZ pokušava očistiti od korupcijskog mulja koji je ostavio Ivo Sanader.

Pozitivna ocjena za politiku Jadranke Kosor

Osim toga - voljeli HDZ ili ne - sadašnja politika vladajuće koalicije koju predvodi premijerka Kosor, može se ocijeniti pozitivnom ocjenom. Prije svega, zbog spomenute antikorupcijske kampanje, koja je zahvatila i brojne dužnosnike i "prijatelje" vladajuće stranke, a nije isključeno da se na optužnici uskoro pronađe i ime bivšeg predsjednika vlade. Barem djelomična deratizacija od korupcije u vladajućoj stranci, državnoj upravi i javnim poduzećima, sasvim sigurno doprinosi popravljanju situacije u zemlji.

Jadranka Kosor je, uz presudnu pomoć Amerike, prekinula i slovensku blokadu i otvorila nastavak pregovora između Hrvatske i Europske unije. Naposljetku, sadašnja vlada je, napokon, krenula u donošenje ozbiljnih proturecesijskih mjera i poteza koji bi trebali zaustaviti dramatičan porast nezaposlenosti, a možda i pokrenuti rast proizvodnje. Dosta toga moralo se uraditi još prije godinu dana, ali, rekli bi optimisti - bolje ikad nego nikad.

Šestomjesečni rok o nenapadanju

Čelnik SDP-a Zoran Milanović i hrvatska premijerka Jadranka KosorČelnik SDP-a Zoran Milanović i hrvatska premijerka Jadranka KosorRok o nenapadanju koji je iznio Slavko Linić iznosi šest mjeseci i čini se logičnim. U ovom razdoblju će se vidjeti hoće li uspjeti osnivanje Fonda za spas gospodarstva i neke druge mjere koje poduzima Jadranka Kosor, ili će situacija u Hrvatskoj ostati podjednako loša kao što je danas. Iz neutralnog kuta, i vlast i oporba imaju pravo na šansu: vladi treba dati priliku da pokuša riješiti krizu, a ako ne uspije, Milanović dobiva legitimitet zahtijevati prijevremene izbore i smjenu izvršne vlasti.

U tom slučaju, doći će i do ozbiljnih političkih prestrojavanja jer HSLS i SDSS čekaju povoljan trenutak kako bi promijenili stranu. Za sada su prisiljeni čekati jer bi izlazak iz vlade čiju su politiku bespogovorno podržavali, djelovao poput političkog vjerolomstva, no u rujnu puno toga može izgledati drugačije. Stoga su rezerve s kojima je primljena najava primirja, jednostavno govoreći, pokazatelj nedostatka osjećaja za realpolitiku.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 28.01.10. 16:26

Deratizacija = unistavanje STAKORA, metodom trovanja! Malo cudan naslov! Sest mijeseci je predugo. Za sada proganja samo posilne momke! Proganjaci moraju biti cisti! Jaca, Kalmeta, Vukelic i kompanija zasigurno nisu. Kuda Ivo - tamo i ja! Kojeg vraga ceka? Problem je puno veci. Mi u Hrvatskoj nemamo politicke stranke. Koja je razlika izmedju: HDZ, SDP, HSS, HNS i HSLS? Jedino u velicini lopovluka. TO NISU STRANKE! TO SU KLANOVI! Posljednji biser, podpredsjedniku je ZABRANJENO govoriti, bez prisustva "glave". Jedino mi nije razumljivo, kako ce covijek sa zenom! Mimo svih problema, vanredni izbori su potrebni! Dosta je mrcvarenja nase Hrvatske. Najbolji je Vlado Seks: za referendum "kopno i more", gleda se "Ukupni broj" biraca, dok za EU samo broj izislih. Zna li on tocan broj upisanih? Zasto ne zna? Ako zna, onda je LAZAC! Pod hitno novi izbori


registracija
23/6/09

Harmon, 03.02.10. 23:05

Zanimljivo kada evidentna gamad od stakora za druge upotrebi izraz "deratizacija".
Trebalo je ovu domacu tzv. ljevicu odavno deratizirati, kao i one koji je podrzavaju.
P.S. npr. Je li bi se moglo kazati da je vas sef deratiziran ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika