28.01.2010. / 18:23

Autor: Hina

Inzko: Izbori ne smiju biti izgovor za pogoršanje stanja u BiH

Inzko i europarlamentarci suglasni su kako je u ovom trenutku prioritet za BiH dobiti nevizni status za putovanja njenih građana u zemlje-članice EU

Valentin InzkoValentin InzkoOpći izbori u Bosni i Hercegovini koji će se održati u listopadu morali bi predstavljati priliku za brže približavanje te zemlje Europskoj uniji a ne prijetnju europskim integracijama, upozorili su u četvrtak visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i članovi izaslanstva skupine liberalno-demokratskih stranaka zastupljenih u Europskom parlamentu.

Nakon susreta s europarlamentarcima, među kojima su bili i Jelko Kacin, Sarah Ludford, Marietje Schaake, Ivo Vajgl te Kristiina Ojuland, visoki predstavnik Inzko je izjavio u Sarajevu kako iz toga proistječe i obveza političkih stranaka u BiH da prestanu proizvoditi strah i napetosti.

Fokusirati se na ulazak u EU ne nacionalističku retoriku

"Da bi se to postiglo, političke stranke trebaju usmjeriti svoju kampanju na program pristupanja Uniji umjesto da se ponovno upuštaju u nacionalističku retoriku prisutnu već nekoliko godina", kazao je Inzko.

On je pri tom podsjetio kako se politička klima u BiH stalno pogoršava još od 2006. godine kao i da su "osporavanja Daytonskog mirovnog sporazuma učestala u zadnjih šest mjeseci".

Inzko i europarlamentarci suglasni su kako je u ovom trenutku prioritet za BiH dobiti nevizni status za putovanja njenih građana u zemlje-članice EU.

Jelko Kacin je kazao kako to i dalje ovisi o ispunjavanju tehničkih kriterija, ali i usvajanju zakona nužnih za učinoviti nadzor nad granicama i migracijama no dodao je kako se očekuje da bi ukidanje viza za građane BiH mogao slijediti najkasnije do srpnja ove godine.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika