28.01.2010. / 19:03

Autor: Hina

Prizivni sud u Den Haagu odlučuje o imunitetu UN-a u slučaju Srebrenica

Tužitelji traže da se utvrdi odgovornost UN-a za to što nizozemski vojnici u sastavu mirovnih snaga u BiH nisu uspjeli spriječiti pad srebreničke enklave u ruke Srba

Haaški sud raspravlja o skidanju imuniteta UN-uHaaški sud raspravlja o skidanju imuniteta UN-uPrizivni sud u Den Haagu počeo je razmatrati žalbu preživjelih nakon pokolja u Srebrenici na presudu prema kojoj se Ujedinjenim narodima ne može suditi zbog statusnog imuniteta te organizacije.

"Imunitet nikad nije apsolutan", izjavio je u uvodnoj riječi odvjetnik Axel Hagedorn, koji zastupa udrugu "Majke Srebrenice".

UN nije zaštito Srebrenicu

Sud u Den Haagu, kojem se obratila udruga "Majke Srebrenice" koja predstavlja oko šest tisuća preživjelih i članova obitelji stradalih u srebreničkom pokolju, 10. lipnja 2008. proglasio se nenadležnim suditi UN-u zbog njegova statusnog imuniteta.

Tužitelji traže da se utvrdi odgovornost UN-a za to što nizozemski vojnici u sastavu mirovnih snaga u BiH nisu uspjeli spriječiti pad srebreničke enklave u ruke Srba i pokolj nakon toga u kojem je ubijeno gotovo osam tisuća bosanskih muslimana. Tužitelji također zahtijevaju odštetu i kamate.

Rasprava o žalbi trebala bi završiti danas, a presuda će biti objavljena naknadno.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika